Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Αιματοχυσία και βίαιες συγκρούσεις στην Αίγυπτο



Συνεχείς οι εξελίξεις. Έφτασαν στους 65 οι νεκροί από τα επεισόδια διαδηλωτών-σωμάτων ασφάλειας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ενώ η Μουσουλμανική Αδελφότητα έκανε λόγο για 200 νεκρούς υποστηρικτές του Μόρσι. «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια γενοκτονία», επεσήμανε μέλος της Αδελφότητας.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου σκότωσαν δέκα ένοπλους «τρομοκράτες» και συνέλαβαν άλλους είκοσι στη χερσόνησο του Σινά τις τελευταίες 48 ώρες, μετέδωσε σήμερα το επίσημο αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων MENA.
«Οι επιχειρήσεις που διεξήγαγαν οι ένοπλες δυνάμεις και ο στρατός στο βόρειο τμήμα του Σινά είχαν αποτέλεσμα την εξόντωση δέκα ένοπλων τρομοκρατικών στοιχείων», ανέφερε μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας την οποία επικαλέστηκε το πρακτορείο.
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου δήλωσε ότι τουλάχιστον 200 υποστηρικτές του τέως προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι σκοτώθηκαν από το στρατό και την αστυνομία το Σάββατο στο Κάιρο και όχι 65 όπως είχε αναγγείλει η κυβέρνηση. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε νωρίτερα ότι ο τελευταίος γύρος συγκρούσεων, που εκτυλίχθηκαν στη πρωτεύουσα, μεταξύ των υποστηρικτών του Μόρσι και των δυνάμεων ασφαλείας κόστισε τη ζωή σε 65 ανθρώπους, ενώ τουλάχιστον 269 τραυματίστηκαν. Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών αντηλλάγησαν πυροβολισμοί.
Από την πλευρά της η Μουσουλμανική Αδελφότητα δήλωσε ότι περίπου 4.500 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια «σφαγής» από το στρατό και την αστυνομία-αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο- σε περιοχή βορειοανατολικά του Καΐρου, όπου οπαδοί είχαν συγκεντρωθεί προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την απομάκρυνση του Μόρσι από την εξουσία.
Ο Μόρσι ανατράπηκε από τον στρατό στις 3 Ιουλίου, κάτι που η Αδελφότητα και οι υποστηρικτές της χαρακτήρισαν ως πραξικόπημα.
Ο Μοχάμεντ αλ-Μπελτάγκου, ανώτερο στέλεχος της Αδελφότητας ανάρτησε στη σελίδα του στο Facebook ότι «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι μπροστά σε μια γενοκτονία. Πότε οι ελεύθεροι πολίτες θα κάνουν κάτι για να σταματήσει αυτό;».
Από την πλευρά του, ο στρατός και οι υποστηρικτές αυτού κατηγορούν την Αδελφότητα και τον Μόρσι για υποκίνηση της βίας στην Αίγυπτο. Ο πρώην πρόεδρος της χώρας κρατείται από τον στρατό σε άγνωστη τοποθεσία αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων.
Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων με μόνο σκοπό να διαλύσει το πλήθος που είχε βάλει φωτιά σε ελαστικά προκειμένου να εμποδίσουν την πρόσβαση σε γέφυρα.
Επεισόδια στην κηδεία νεαρού υποστηρικτή του Μόρσι
Δεκαπέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν σε επεισόδια που σημειώθηκαν στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας στο Πορτ Σάιντ, στη βόρειο Αίγυπτο, ανάμεσα σε οπαδούς και αντιπάλους του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, όπως αναφέρουν ιατρικές πηγές και αυτόπτες μάρτυρες.
Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν μετά την κηδεία ενός νεαρού υποστηρικτή του Μόρσι, ο οποίος ανατράπηκε από τον στρατό στις 3 Ιουλίου.
Οι αψιμαχίες εστιάσθηκαν στην μεγάλη αρτηρία κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης.
Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, πυρά δέχθηκε μία κοπτική εκκλησία, ενώ την ίδια τύχη είχαν και όσα καταστήματα είχαν στις προθήκες τους φωτογραφίες του αρχηγού του στρατού στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.
Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως οι τραυματίες είναι δεκαπέντε, επικαλούμενα ιατρικές πηγές.
Μία από αυτές τις πηγές στο νοσοκομείο αλ Αμίρι επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως είδε «πέντε τραυματίες, εκ των οποίων οι δύο σε βαριά κατάσταση φέροντες πληγές από σφαίρες στον λαιμό και στο στήθος».
Η βία στην Αίγυπτο έχει κορυφωθεί έπειτα από την ανατροπή του Μόρσι. Χθες 72 οπαδοί του ανατραπέντος προέδρου βρήκαν τον θάνατο στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις της τάξης στο Κάιρο. Συνολικά 300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις πολιτικές ταραχές σε όλη τη χώρα τον τελευταίο μήνα.
Πιθανή η μεταφορά Μόρσι στη φυλακή του Μουμπάρακ
Ο Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος κατηγορείται από την μεταβατική κυβέρνηση για φόνους και άλλα εγκλήματα, είναι πιθανό να μεταχθεί στην ίδια φυλακή του Καΐρου όπου κρατείται ο ανατραπείς Χόσνι Μουμπάρακ, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Αιγύπτου Μοχάμεντ Ιμπραχίμ είπε εξάλλου κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου ότι οι καθιστικές διαμαρτυρίες υποστηρικτών του Μόρσι «Θεού θέλοντος, σύντομα θα αντιμετωπιστούν πολύ σύντομα», βάσει εισαγγελικών εντολών, «στο πλαίσιο του νόμου» και με «όσο λιγότερες απώλειες είναι δυνατόν» αυτό.
Ο Ιμπραχίμ είπε ότι η απόφαση για τα πού θα κρατηθεί ο Μόρσι επαφίεται επίσης στους εισαγγελείς αλλά μετά από πιεστικές ερωτήσεις που δέχθηκε, είπε πως «το πιο πιθανό είναι [να μεταχθεί στην] Τορά», τη φυλακή όπου κρατείται και ο Μουμπάρακ.
Τριάντα επτά σοροί βρίσκονταν στοιχισμένες σήμερα το πρωί στο αυτοσχέδιο νεκροτομείο, που είχε στηθεί στο κινητό νοσοκομείο των ισλαμιστών οπαδών του ανατραπέντος προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, διαπίστωσε ιδίοις όμμασιν δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Πρόκειται για διαδηλωτές που είχαν βρει τον θάνατο από πραγματικές σφαίρες στη διάρκεια τω συγκρούσεων με την αστυνομία κατά τις πρώτες πρωϊνές ώρες σήμερα, προσέθεσαν ιατρικές πηγές από το νοσοκομείο, προσδιορίζοντας πως άλλες σοροί έχουν μεταφερθεί σε άλλα νοσοκομεία.
Αντιμέτωπος με βαρύτατες κατηγορίες, περιλαμβανομένων της δολοφονίας στρατιωτών και της συνωμοσίας με την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, είναι ο Μοχάμεντ Μόρσι όπως μετάδωσε την Παρασκευή το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Αιγύπτου. Η απόφαση του δικαστηρίου του Καΐου εκτιμάται ότι έριξε «λάδι στη φωτιά» για τα μετέπειτα επεισόδια.
Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν Άστον «καταδίκασε σθεναρά» τους θανάτους και κάλεσε όλες τις πλευρές στη χώρα να απόσχουν από τη βία, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η σύγκρουση μεταξύ στην Αίγυπτο θα μπορούσε να ξεφύγει εκτός ελέγχου και να προκαλέσει χάος στη χώρα προειδοποίησε την Παρασκευή ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.