Τουλάχιστον 36 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις που ξέσπασαν το βράδυ της Κυριακής σε δύο φυλακές του Ιράκ, ύστερα από έφοδο ενόπλων που αποπειράθηκαν να απελευθερώσουν κρατουμένους, σύμφωνα με στελέχη των ιρακινών υπηρεσιών ασφαλείας. Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν εναντίον της φυλακής Τάτζι, βόρεια της Βαγδάτης, και της φυλακής Αμπού Γκραΐμπ, στα δυτικά της πρωτεύουσας, στις οποίες κρατούνται πολλά υψηλόβαθμα μέλη της Αλ Κάιντα.
Δεκάωρη μάχη
Οι συμπλοκές διήρκεσαν για τουλάχιστον δέκα ώρες και εκδηλώθηκαν με πυρά όλμων εναντίον των φυλακών. Οι επιτιθέμενοι στη συνέχεια πυροδότησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς που είχαν τοποθετηθεί σε αυτοκίνητα κοντά στις πύλες, ενώ στη φυλακή Τάτζι τρεις καμικάζι, ζωσμένοι με εκρηκτικά, έπεσαν στην είσοδο. Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν έως ότου επενέβησαν ελικόπτερα του στρατού, στέλνοντας ενισχύσεις στις δύο φυλακές. Δεν έχει δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα ο επίσημος απολογισμός του αριθμού των θυμάτων ή των συλληφθέντων. Υπολογίζεται ότι περίπου 26 Ιρακινοί αστυνομικοί, στρατιώτες και σωφρονιστικοί υπάλληλοι βρίσκονται ανάμεσα στους νεκρούς. Επίσης, τα τοπικά νοσοκομεία δήλωσαν ότι οι σοροί τουλάχιστον δέκα εκ των επιτιθέμενων διακομίστηκαν σε αυτά. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των φυλακισμένων που κατάφεραν να αποδράσουν φέρεται να έχει φτάσει τους 500, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και μέλη της Αλ Κάιντα που έχουν καταδικασθεί σε θάνατο. Σύμφωνα με συνταγματάρχη της ιρακινής αστυνομίας, επτά από τους κρατούμενους της φυλακής Αμπού Γκραΐμπ που κατάφεραν να διαφύγουν συνελήφθησαν εκ νέου. Η κατάσταση στις δύο φυλακές έχει σταθεροποιηθεί πλήρως.
Η φυλακή Αμπού Γκραΐμπ έγινε γνωστή παγκοσμίως λόγω των ακροτήτων που είχαν διαπράξει οι Αμερικανοί εις βάρος Ιρακινών κρατουμένων το 2004. Τα ξημερώματα, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας σε σχετική ανακοίνωση σχολίασε ότι οι επιτιθέμενοι ήταν «τρομοκράτες» και πως η απώθησή τους ήταν επιτυχής. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, σε διάφορα κοινωνικά δίκτυα υπήρξαν πολλές αναφορές στις επιθέσεις κατά των φυλακών. Οπαδοί του ιερού πολέμου, της τζιχάντ, ισχυρίζονταν ότι «χιλιάδες» φυλακισμένοι είχαν διαφύγει, ενώ παρόμοιες πληροφορίες δημοσιεύθηκαν και σε σχετικά φόρουμ όπου συμμετέχουν όπως το Honein. Επιπροσθέτως, αρκετοί κάτοικοι της πόλης Φαλούτζα, δυτικά της Βαγδάτης, δήλωσαν στο γαλλικό πρακτορείο ότι συγγενείς τους είχαν καταφέρει να αποδράσουν από τη φυλακή και πως αναζητούσαν στέγη.
Η κυριότερη οργάνωση της ιρακινής πτέρυγας της Αλ Κάιντα είχε καλέσει και στο παρελθόν για την απελευθέρωση των μουσουλμάνων φυλακισμένων όπου κι αν βρίσκονται και για την καταδίωξη και εξόντωση των δικαστών, των εισαγγελέων και των σωματοφυλάκων τους. Στις ιρακινές φυλακές σημειώνονται συχνά απόπειρες απόδρασης, αλλά και στάσεις διαμαρτυρίας των κρατουμένων. Πάντως, τα γεγονότα αυτά αποτελούν μερικές από τις ελάχιστες ενδείξεις του κύματος βίας που πλήττει το Ιράκ.
Την ίδια μέρα, τουλάχιστον 70 ακόμη άτομα έχασαν τη ζωή τους σε βομβιστικές επιθέσεις και συγκρούσεις. Περισσότερα από 2.700 άτομα έχουν σκοτωθεί από την αρχή του 2013, σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.