Πέμπτη, 15 Αυγούστου 2013

Αναδίπλωση των στρατηγών στην Αίγυπτο

13-08-13
Reuters, The New York Times
Παρατείνεται το πολιτικό αδιέξοδο στην Αίγυπτο, καθώς η κυβέρνηση που διόρισαν οι στρατηγοί υπαναχώρησε για άλλη μια φορά από τις απειλές της ότι θα διαλύσει διά της βίας τα δύο βασικά «οχυρά» των Αδελφών Μουσουλμάνων, που συνεχίζουν εδώ και έξι εβδομάδες να διαδηλώνουν υπέρ του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.
Χθες τα χαράματα εξέπνευσε το τελεσίγραφο που είχε θέσει η κυβέρνηση στους καταληψίες των πλατειών Ραμπάα αλ Ανταουίγια και Νάχντα, στο Κάιρο, να διαλυθούν ειρηνικά μετά το τέλος της Εϊντ αλ Φιτρ, της εορτής για το τέλος του Ραμαζανίου. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης και των υπηρεσιών ασφαλείας είχαν προειδοποιήσει ότι οι δυνάμεις καταστολής θα προχωρούσαν στη βίαιη εκκένωση των κατειλημμένων χώρων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των ισλαμιστών.
Προτού ανατείλει ο ήλιος, το συγκεντρωμένο πλήθος διογκώθηκε με την προσέλευση χιλιάδων διαδηλωτών. Οι αρχές ασφαλείας αποφάσισαν να αναστείλουν την επέμβασή τους «για να αποφύγουν την αιματοχυσία», σύμφωνα με δήλωση ανώτερου αξιωματούχου, και να προσανατολιστούν σε μια λιγότερο βίαιη, παρατεταμένη «πολιορκία» των ισλαμιστών. Οι τελευταίοι συνέχιζαν μέχρι χθες βράδυ να είναι οχυρωμένοι, ενώ για σήμερα έχουν εξαγγείλει «πορεία ενός εκατομμυρίου πολιτών» με αίτημα την απελευθέρωση του εκλεγμένου προέδρου, που ανετράπη με το στρατιωτικό κίνημα της 3ης Ιουλίου.
Οπως προκύπτει από ρεπορτάζ των New York Times, σημαντικό ρόλο στην υπαναχώρηση των στρατηγών έπαιξαν οι παρεμβάσεις ισχυρών παραγόντων της Δύσης. «Ηγέτες του αμερικανικού Κογκρέσου και Δυτικοί διπλωμάτες τόνισαν ότι μια αιματηρή καταστολή θα είχε ως συνέπεια να διακοπεί η ετήσια αμερικανική στρατιωτική βοήθεια, ύψους 1,3 δισ. δολαρίων, ενδεχομένως δε και να ακυρωθεί δάνειο ύψους 4,8 δισ. δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», ανέφερε η αμερικανική εφημερίδα. Στο ίδιο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι καταλυτικό ρόλο για την υπαναχώρηση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, του στρατηγού Σίσι, έπαιξε η απειλή του φιλελεύθερου αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, ότι θα παραιτηθεί σε περίπτωση αιματοχυσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.