Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Απαγωγή πιλότων των Τουρκικών Αερογραμμών στο Λίβανο


Σιιτική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την απαγωγή των δύο Τούρκων πιλότων στη Βηρυτό

Σιιτική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την απαγωγή των δύο Τούρκων πιλότων στη Βηρυτό
Μια λιβανέζικη σιιτική οργάνωση με την ονομασία «Οι επισκέπτες του ιμάμη αλ-Ριντά» ανέλαβε την ευθύνη για την απαγωγή στη Βηρυτό δύο πιλότων των Τουρκικών Αερογραμμών, μετέδωσε το κρατικό Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου.
Η οργάνωση ανακοίνωσε πως θα απελευθερώσει τους δύο Τούρκους σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση εννέα σιιτών λιβανέζων προσκυνητών που απήχθησαν το Μάιο του 2012 στη Συρία. Οι οικογένειες των απαχθέντων Λιβανέζων ζητούν έκτοτε από την Άγκυρα να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στους σύρους αντάρτες για να επιτύχει την απελευθέρωσή τους.
Σύμφωνα με τον επίσημο λογαριασμό στο Twitter του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Αχμέτ Νταβούτογλου συνομίλησε τηλεφωνικά με τον λιβανέζο πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι. «Ο Μικάτι και ο Μπέρι εξέφρασαν τη λύπη τους για το επεισόδιο αυτό και δήλωσαν ότι θα αναλάβουν κάθε είδους διάβημα για την απελευθέρωση των πιλότων», προσθέτει το υπουργείο.
Ο Μικάτι δήλωσε από την πλευρά του πως «στη διάρκεια της συνομιλίας μου με τον κ. Νταβούτογλου, καταδίκασα αυτή την πράξη και του είπα πως θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εντοπίσουμε τους απαγωγείς και για να τους απελευθερώσουμε».
Στην Τουρκία ανακοινώθηκε πως οι δύο απαχθέντες είναι ο πιλότος Μουράτ Ακπινάρ και ο συγκυβερνήτης του Μουράτ Αγκτσά.
Σε δηλώσεις του στην τουρκική τηλεόραση, ο πρεσβευτής της Τουρκίας στη Βηρυτό Ινάν Οζγιλντίζ δήλωσε πως «η υπόθεση παρακολουθείται από κοντά» και πως εργάζεται με «τα μέρη στο Λίβανο για την απελευθέρωση των δύο πιλότων.
Πηγή: AΠE-MΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.