Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008

ΚΑΜΙΚΑΖΙ



M.G. Sheftall
ΚΑΜΙΚΑΖΙ
Εκδόσεις ΙΩΛΚΟΣ, 2006

Του Roland Green
Συγγραφέα



Ο ανεξάρτητος αμερικανός ερευνητής Μ. Σέφταλ έχει καταθέσει στη βιβλιογραφία της Ιαπωνικής Ιστορίας μία καλογραμμένη μελέτη γύρω από το θέμα των Ιαπώνων πολεμιστών αυτοκτονίας κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Το φθινόπωρο του 1944, η Ιαπωνία πολεμούσε πλέον για την ίδια την εθνική της υπόσταση. Τα αποθέματά της σε καύσιμα και τρόφιμα πλησίαζαν στο τέλος. Τα περισσότερα πλοία του στόλου της βρίσκονταν ήδη στο βυθό του Ειρηνικού. Ό,τι της είχε απομείνει από την άλλοτε παινεμένη αεροπορική της δύναμη ήταν τώρα ένα κυνηγημένο θήραμα στους ουρανούς, που κυριαρχούνταν από τα αμερικανικά καταδιωκτικά αεροσκάφη. Τώρα πια, ο ασταμάτητος οδοστρωτήρας των Συμμάχων πλησίαζε ταχύτατα στο έδαφος των κύριων νησιών του ίδιου του ιαπωνικού αρχιπελάγους. Μπορούσε άραγε να κάνει την εμφάνισή του ξανά, όπως είχε συμβεί κατά τα μεσαιωνικά χρόνια, ένας «θεϊκός άνεμος» (ένας «καμικάζι») που θα έσωζε την Ιαπωνία από την καταστροφή;

Το έργο του Σέφταλ, «Καμικάζι - Το επίφοβο όπλο της Ιαπωνικής Αυτοκρατορίας», προσεγγίζει με σεβασμό και προσοχή τις ιστορίες ανθρώπων οι οποίοι υπέστησαν μία μαζική πολιτική κατήχηση πως η αυτοθυσία τους θα αποτελούσε αναμφίβολα τη σωτηρία του έθνους τους. Είναι ιστορίες θάρρους και συντροφικότητας και αφοσίωσης μέσω της λατρείας του θανάτου. Είναι ιστορίες ανθρώπινης αδελφοσύνης σφυρηλατημένης στη μάχη• αδελφοσύνης που άντεξε στις έξι δεκαετίες ειρήνης που ακολούθησαν. Οι Καμικάζι θεωρούνταν η ανθρώπινη ενσάρκωση του Ιερού Ανέμου που έσωσε την Ιαπωνία από τους εξωτερικούς εχθρούς πολλούς αιώνες πριν.

Η ανάλυση του συγγραφέα, ο οποίος ζει μόνιμα στην Ιαπωνία, κατορθώνει να φτάσει στον πυρήνα της ιαπωνικής φιλοσοφίας των «Καμικάζι» και να περιγράψει με λεπτομέρειες μερικές από τις πιο τραγικές σελίδες του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Αναβιώνει το πνεύμα αυτοθυσίας που συνεπήρε χιλιάδες ανθρώπους στο άνθος της νιότης τους. Η έρευνά του σχετικά με τη σύλληψη αυτής της πολιτικής, την εκπαίδευση και τελικά την εκτέλεση των πράξεων αυτοκτονίας περιλαμβάνει συνεντεύξεις με τις οικογένειες νεκρών πιλότων και ακόμη περισσότερο πιλότων που επιβίωσαν των αποστολών.
Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, το ενδιαφέρον για τον τρόπο σκέψης των πιλότων αυτοκτονίας έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Ο Σέφταλ και αυτοί από τους οποίους πήρε συνέντευξη θεωρούν ότι οι Ιάπωνες καμικάζι ήταν προϊόντα ενός συγκεκριμένου ιστορικού χρόνου, χώρου και μίας κουλτούρας και ότι η εσφαλμένη προσπάθεια να εξευρεθούν ομοιότητες με σύγχρονους τρομοκράτες το μόνο που κάνει είναι να προκαλεί σύγχυση σε όσους θέλουν να κατανοήσουν είτε τον ένα είτε τον άλλο τύπο επιθέσεων αυτοκτονίας. Πλούσια εικονογραφημένο, το βιβλίο αποτελεί ένα απαραίτητο ανάγνωσμα για όσους ενδιαφέρονται για την ιστορία του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.