Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

Σχέδιο αποχώρησης των ΗΠΑ από το Ιράκ

Του Tom Shanker
New York Times



Η κυβέρνηση του Ιράκ ενέκρινε τελικά το προσχέδιο συμφωνίας με τις ΗΠΑ, το οποίο προβλέπει την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα στο τέλος του 2011. Η απόφαση αυτή θέτει για πρώτη φορά ένα σαφή χρονικό ορίζοντα για τον επαναπατρισμό του αμερικανικού στρατού, 5,5 χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου. Η συμφωνία χρειάζεται να εγκριθεί και από το Kοινοβούλιο του Ιράκ, σε ψηφοφορία που αναμένεται να διεξαχθεί εντός των ημερών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η υποστήριξη του σχεδίου από σιίτες και Κούρδους αρκεί ώστε να εξασφαλίσει την υπερψήφισή του από τη Βουλή. Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι στη σχετική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που διήρκεσε 2,5 ώρες, 27 από τους 28 παρευρισκόμενους υπουργούς υπερψήφισαν την πρόταση, ενώ 9 υπουργοί απείχαν. Η σχεδόν ομόφωνη έγκρισή της συνιστά νίκη για τους σιίτες και τους Κούρδους συμμάχους τους.
Εντούτοις, η γενικευμένη αντίθεση των σουνιτών αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της συμφωνίας, καθώς καταδεικνύει ότι δεν έχει επιτευχθεί η απαραίτητη εθνική συναίνεση για την αποδοχή της.
Η συμφωνία αποτελεί προϊόν διαπραγματεύσεων που κράτησαν σχεδόν 12 μήνες. Δεν προβλέπει μόνο ημερομηνία οριστικής αποχώρησης των Αμερικανών, αλλά θέτει και περιορισμούς στις πολεμικές επιχειρήσεις που μπορούν να εκτελούν μετά την 1η Ιανουαρίου 2009. Επιπλέον, μέχρι τις 30 Ιουνίου του επόμενου έτους, όλες οι αμερικανικές δυνάμεις οφείλουν να αποσυρθούν από τα αστικά κέντρα της χώρας, γεγονός που αναμφισβήτητα αποτελεί υπαναχώρηση για την κυβέρνηση Μπους και τις θέσεις που υποστήριζε μέχρι σήμερα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η ιρακινή κυβέρνηση αποκτά πλέον το δικαίωμα να συλλαμβάνει και να δικάζει Αμερικανούς στρατιώτες που διαπράττουν σοβαρά εγκλήματα, όταν βρίσκονται έξω από τις βάσεις τους και δεν είναι εν ώρα υπηρεσίας. Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου χαρακτήρισε τη συμφωνία «ένα σημαντικό βήμα προόδου» και απέδωσε την ευόδωση των προσπαθειών συμβιβασμού στο κλίμα ασφάλειας και σταθερότητας που εδραιώθηκε τον τελευταίο χρόνο.
Καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, τα σιιτικά πολιτικά κόμματα και ο πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλικί, ενεργώντας συχνά υπό το βάρος εσωτερικών και εξωτερικών πιέσεων, προσπάθησαν να ισορροπήσουν ανάμεσα στην ανάγκη επίτευξης ρεαλιστικής συμφωνίας με τους Αμερικανούς και στις επικρίσεις που δέχονται από γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου και του Ιράν, πως αποδέχονται την παραμονή μιας ξένης δύναμης κατοχής στο έδαφός τους. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα κατάφερε, αφού, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, ανοίγει πλέον ο δρόμος για αποχώρηση των Αμερικανών ακόμη και πριν από το τέλος του 2011, εφόσον βεβαίως συνεχίσει να επικρατεί σχετική σταθερότητα στο εσωτερικό της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.