Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008

Τι αναφέρει ο πρώην σταθμάρχης της CIA;



Graham Fuller. [Source: Ohio University]

Akşam (26/11/2008)

Της Nagehan Alçı


Ασφαλώς και θα θυμάστε το όνομα Graham Fuller. Χρημάτισε μια περίοδο Σταθμάρχης της CIA στο Γραφείο Μέσης Ανατολής. Στην Τουρκία είχε βρεθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπήρχαν εναντίον του πάρα πολλοί ισχυρισμοί. Ο Fuller αποτελούσε πράγματι μια ενδιαφέρουσα προσωπικότητα. Το δε βιβλίο, που έχει γράψει από κοινού με τον Henri Barkey με τίτλο «Το κουρδικό πρόβλημα της Τουρκίας», δημιούργησε μεγάλη αίσθηση. Ο Fuller και μετά την αναχώρησή του από την Τουρκία συνέχισε να εργάζεται πάνω στην Τουρκία. Την περασμένη εβδομάδα κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του με τίτλο «Η Νέα Τουρκική Δημοκρατία».

Το πρώην μέλος της CIA μιλά με τα θερμότερα λόγια για το ΑΚΡ, αναφέροντας ότι οι κεμαλιστές έχουν φράξει το δρόμο της Τουρκίας, ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει κατορθώσει να φέρει τη συμφιλίωση στην κοινωνία και ότι έχει ανοίξει τις πόρτες της Μέσης Ανατολής. Δεν παραλείπει να μιλήσει με καλά λόγια και για την κίνηση του Φετχιουλλάχ Γκιουλέν. Με λίγα λόγια, φαίνεται να υποστηρίζει «μια Τουρκία, η οποία είναι συντηρητική και βρίσκεται πλησίον των ΗΠΑ».

Ο Fuller παραχώρησε και συνέντευξη στο BBC, όπου και ανέφερε: «Η Τουρκία και οι ΗΠΑ ακόμη από την περίοδο Μπους δεν έχουν κοινά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή. Κατά συνέπεια, δεν έχουν και κοινούς σκοπούς. Εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν πολιτική αντιδικίας, τότε η Τουρκία μπορεί να παύσει να τις βλέπει ως έναν καλό σύμμαχο. Στην περίπτωση αυτή, μπορεί να ακολουθήσει ανεξάρτητη πολιτική».

Δεν έμεινε μόνο σε αυτά. Το οικονομικό σχέδιο BOP [Σχέδιο Μεγάλης Μέσης Ανατολής] το προσδιόρισε ως «φιρμάνι του θανάτου της Τουρκίας», επισημαίνοντας παράλληλα ότι θα ήταν λάθος να αναλάβει η Τουρκία ρόλο στα σχέδια της Αμερικής για τη Μέση Ανατολή.

Αποτελεί μεγάλη έκπληξη, όταν ακούει κάποιος τέτοια λόγια από έναν άνθρωπο, ο οποίος κάποτε προσπαθούσε να κατευθύνει χώρες, όπως η Τουρκία, το Ιράν και το Ιράκ, στις πολιτικές των ΗΠΑ για την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ο Fuller τώρα υποστηρίζει ότι η Τουρκία πρέπει να συνεχίσει το διαμεσολαβητικό της ρόλο στη Μέση Ανατολή και να είναι περισσότερο δραστήρια.

Αυτές είναι πολιτικές συστάσεις, οι οποίες βρίσκονται σε αρμονία με το ΑΚΡ. Όμως δεν παραλείπει να συστήνει ότι, όταν η Τουρκία εφαρμόζει τις πολιτικές αυτές, πρέπει να έχει κλειστά και τα αυτιά της στις ΗΠΑ. Αυτό βέβαια έρχεται σε ευθεία αντίθεση – αναφέρει η αρθρογράφος – τόσο με το ΑΚΡ όσο και με την μέχρι τώρα ύπαρξη του ίδιου του Fuller!

Ο Fuller εργάζεται στη δεξαμενή σκέψης RAND και είναι παράλληλα και αντιπρόεδρος του Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Πληροφοριών. Θα ήταν μεγάλη αφέλεια να πιστέψει κάποιος ότι τα λόγια αυτά, τα ανέφερε με τη λογική «Αρκεί να γλιτώσει η Τουρκία».

Εδώ υπάρχει μια διαπίστωση και ένας λογαριασμός. Σημασία, λοιπόν, έχει να μπορέσουμε να προλάβουμε το λογαριασμό αυτό, αλλά και να πιάσουμε την άκρη του νήματος όσον αφορά την πολιτική που θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία την προσεχή περίοδο.

Κατά τη δική μου άποψη – αναφέρει η Alçı – ο Ομπάμα, προκειμένου να εξουδετερώσει τις ζημιές που έχει προκαλέσει η διοίκηση Μπούς, από την άποψη της αξιοπιστίας, θα ξεκινήσει από το δρόμο που είχε χαράξει και ο Adam Smith και θα δώσει την αίσθηση ότι δημιουργεί στη Μέση Ανατολή ένα «αόρατο χέρι». Θα κάνει να πιστέψουν ότι οι πρωταγωνιστές της περιοχής κινούνται αυτοβούλως. Από την άλλη πλευρά, θα συνεχίσει τα σχέδιά του από εκεί που έχουν μείνει. Όμως, τις κινήσεις του αυτές θα τις πραγματοποιήσει όσο γίνεται με μια «αθόρυβη διπλωματία». Δηλαδή, δεν πρόκειται να εμπλακεί ο ίδιος. Στη θέση του θα κινητοποιήσει το Μεγάλο Αδελφό δίνοντας παράλληλα και την εντύπωση ότι «τον προστατεύει εκ του μακρόθεν»…//


************************************************************************


Όπως αναφέρεται στις ιστοσελίδες των δικτύων CNN Türk και internethaber, καθώς και στα σημερινά φύλλα των εφημερίδων Cumhuriyet και Yeni Şafak, υπήρξαν συγκλονιστικές ομολογίες από πρώην υψηλά ιστάμενο της CIA, ο οποίος χαρακτήρισε το σχέδιο Μεγάλης Μέσης Ανατολής ως το «φιρμάνι απαγχονισμού της Τουρκίας».

Ο πρώην υψηλά ιστάμενος της CIA Graham Fuller, σε δηλώσεις του στην τουρκική εκπομπή του BBC, υποστήριξε ότι το εν λόγω σχέδιο μετατράπηκε σε συμφορά, λέγοντας ότι η μη συμμετοχή της Τουρκίας σε αυτό συμφωνεί περισσότερο με τα συμφέροντα της ίδιας της Τουρκίας.

Ακόμη, τόνισε ότι η Τουρκία έχει μετατραπεί σε όμηρο του κουρδικού προβλήματος και ότι, για να μπορέσει να καταστεί δύναμη της περιοχής, πρέπει αυτό να το επιλύσει.

Σύμφωνα με τον Fuller, στην περίπτωση που η Τουρκία μπορέσει να αναπτύξει διάλογο με τους Ιρακινούς Κούρδους, θα μπορέσει να επιλύσει και το πρόβλημα του ΡΚΚ.

Στη συνέχεια, ο ίδιος τόνισε ότι, στην περίπτωση που υπάρξουν αλλαγές στις πολιτικές των ΗΠΑ και της Τουρκίας σχετικά με το Ιράν, η Άγκυρα θα αναγκαστεί να κάνει αυτό που είναι σωστό για την ίδια, προσθέτοντας ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη δημιουργία στενών σχέσεων με την Τεχεράνη.

Ο ίδιος είπε, ακόμη, ότι τα τελευταία 8 χρόνια οι ΗΠΑ και η Τουρκία δεν έχουν κοινά συμφέροντα στη Μ. Ανατολή, δηλώνοντας ότι δεν συμφωνεί με την άποψη πως οι δυο χώρες συμμερίζονται ένα κοινό σκοπό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.