Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

Ο φαύλος κύκλος του Αφγανιστάν

Του Eric Schmitt
New York Times



Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του αμερικανικού στρατού, διαπιστώθηκε ότι παρασχέθηκε βοήθεια σε μαχητές Ταλιμπάν προκειμένου να πραγματοποιήσουν την επίθεση της 13ης Ιουλίου στο ανατολικό Αφγανιστάν, στην οποία σκοτώθηκαν εννέα Αμερικανοί στρατιώτες, παρείχαν ένας αξιωματικός της αφγανικής αστυνομίας κι ένας τοπικός φύλαρχος. Τόσο Αφγανικές όσο και Αμερικανικές δυνάμεις είχαν αρχίσει να εγκαθιστούν πρόχειρη βάση μόλις πέντε ημέρες πριν από την επίθεση και οι χωρικοί είχαν προειδοποιήσει επανειλημμένως τα αμερικανικά στρατεύματα, εκείνες τις ημέρες, ότι οι μαχητές ετοιμάζονται να χτυπήσουν. Σύμφωνα με την έρευνα, η προειδοποίηση δεν περιέλαβε λεπτομέρειες και οι στρατιώτες δεν περίμεναν ποτέ μια τόσο μεγάλη και καλά συντονισμένη επίθεση.
Στη συντονισμένη επίθεση, εναντίον απομακρυσμένου αμερικανικού φυλακίου κοντά στο χωριό Γουανάτ συμμετείχαν περίπου 200 αντάρτες, αριθμός σχεδόν τριπλάσιος από εκείνον των Αμερικανών και των Αφγανών που υπερασπίζονταν την περιοχή. Ως ένδειξη της σύγκρουσης μεταξύ του αρχηγού της τοπικής αστυνομίας και των Ταλιμπάν, η έκθεση του αμερικανικού στρατού επικαλέστηκε την τεράστια ποσότητα οπλισμού που βρέθηκε στις αποθήκες της αστυνομίας στο Γουανάτ, μετά το τέλος της μάχης.
Τα όπλα και πυρομαχικά ήταν πολύ περισσότερα απ’ όσα θα χρειαζόταν η τοπική αστυνομική δύναμη των 20 ανδρών, ενώ πολλά όπλα βρέθηκαν βρώμικα και όπως φάνηκε είχαν χρησιμοποιηθεί πρόσφατα. Οι αστυνομικοί ντυμένοι με «φρεσκοσιδερωμένες, καθαρές στολές», όπως περιγράφει η έκθεση, συμπεριφέρονταν «λες και δεν είχε συμβεί τίποτε ασυνήθιστο». Οι επιτιθέμενοι υποχώρησαν έπειτα από τετράωρη μάχη, στην οποία χρειάστηκε να επέμβουν το αμερικανικό πυροβολικό, αεροσκάφη και μαχητικά ελικόπτερα. Ωστόσο, οι μαχητές πολέμησαν με τρόπο τέτοιο που πρόδιδε εφευρετικότητα στη στρατιωτική εκπαίδευση, αν όχι χρήση εξελιγμένων όπλων. Μία ημέρα πριν από την επίθεση, οι μαχητές απελευθέρωσαν τη ροή του νερού από αρδευτικό αυλάκι γειτονικού αγρού, δημιουργώντας θόρυβο που κάλυψε τους ήχους της προώθησης των δυνάμεών τους. Διείσδυσαν στο χωριό χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τους Αμερικανούς, διέταξαν τους χωρικούς να φύγουν και έλαβαν θέσεις μάχης μέσα στα σπίτια και σ’ ένα τζαμί.
Στη βάση και στο φυλάκιο στάθμευαν μόλις 48 Αμερικανοί και 24 Αφγανοί στρατιώτες. Εννέα Αμερικανοί σκοτώθηκαν και 27 τραυματίστηκαν, οι περισσότεροι μέσα στα πρώτα 20 λεπτά της μάχης. Τραυματίστηκαν επίσης τέσσερις Αφγανοί στρατιώτες.
Ήταν η πλέον πολύνεκρη επίθεση που δέχθηκαν οι αμερικανικές δυνάμεις από τον Ιούνιο του 2005 και μια από τις χειρότερες μετά την εισβολή στα τέλη του 2001. Ήλθε να υπογραμμίσει πόσο τρωτές είναι οι αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, αλλά και τα συνεχιζόμενα προβλήματα που προκαλεί η αβεβαιότητα για την αφοσίωση των Αφγανών συμμάχων, ειδικά της αφγανικής αστυνομίας.
Ο επικεφαλής των ερευνών, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος πρότεινε την αντικατάσταση, αν όχι τη σύλληψη του κυβερνήτη και του αρχηγού της τοπικής αστυνομικής δύναμης. Αλλά σύμφωνα με τον Αμερικανό διοικητή στο ανατολικό Αφγανιστάν, υποστράτηγο Τζέφρεϊ Σλέσερ, ο κυβερνήτης ενήργησε πιθανότατα υπό πίεση, δεχόμενος απειλές. Η έκθεση, η οποία ολοκληρώθηκε στις 13 Αυγούστου, αναφέρει επίσης, σε επικριτικούς τόνους, ότι η διοίκηση του ΝΑΤΟ χρειάστηκε δέκα μήνες για να διαπραγματευτεί την εγκατάσταση της βάσης, δίνοντας στους αντιπάλους το χρόνο να σχεδιάσουν επιθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.