Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Η Νέα Κίνα έγινε εξήντα χρόνων και... γιορτάζει


Επίδειξη ισχύος στη σημερινή στρατιωτική παρέλαση
Γαλλικο, Ασοσιεϊτεντ Πρες

Με μια εντυπωσιακή στρατιωτική παρέλαση, επίδειξη ισχύος της ταχέως ανερχόμενης Κίνας, κορυφώνονται σήμερα στο Πεκίνο οι εορταστικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση εξήντα χρόνων από την 1η Οκτωβρίου του 1949: την ημέρα που ο Μάο Τσετούνγκ ανακήρυξε, ενώπιον 500.000 οπαδών του στην πλατεία Τιενανμέν, τη Λαϊκή Δημοκρατία, επισφραγίζοντας τη νίκη των κομμουνιστών στον κινεζικό εμφύλιο.

Στον φετινό εορτασμό, η έμφαση θα πέσει λιγότερο στον στρατό ξηράς και τα τεθωρακισμένα, που κυριαρχούσαν κατά τις προηγούμενες επετείους, και περισσότερο στους πυραύλους, τα μαχητικά αεροσκάφη και τα υψηλής τεχνολογίας οπλικά συστήματα, υπογραμμίζοντας έτσι τον εκσυγχρονισμό των κινεζικών υποδομών. Το ίδιο μήνυμα έστειλε, την παραμονή της επετείου, η ανακοίνωση περί επικείμενης μείωσης του κινεζικού στρατού ξηράς κατά 700.000 άνδρες - μείωση, η οποία θα συνοδευτεί από την ουσιαστική ενίσχυση του πολεμικού ναυτικού, της αεροπορίας και των ειδικών δυνάμεων.

Την παρέλαση, στην οποία προβλέπεται να πάρουν μέρος περί τους 100.000 απλοί πολίτες και 80.000 μαθητές, θα χαιρετίσει ο πρόεδρος της Κίνας Χου Ζιντάο. Δίνοντας μια πρόγευση των θέσεων που θα αναπτύξει ο ανώτατος κομματικός και κρατικός ηγέτης, ο Γουέν Τζιαμπάο, πρωθυπουργός και νούμερο δύο στην ιεραρχία, έκανε λόγο για μακρά περίοδο ανόδου της χώρας του κατά τις επόμενες δεκαετίες.

«Μετά από 40 χρόνια, θα έρθει η επέτειος ενός αιώνα από τη θεμελίωση του νέου κινεζικού έθνους. Εκείνη την εποχή, μια ευημερούσα, ισχυρή, δημοκρατική, πολιτισμένη, αρμονική και αναπτυγμένη σοσιαλιστική χώρα θα υψώνεται πάνω από την Ανατολή», δήλωσε ο Κινέζος αξιωματούχος, στη διάρκεια πανηγυρικής ομιλίας του ενώπιον της ανώτατης πολιτειακής ηγεσίας και ξένων επιτετραμμένων.

Εν αναμονή της επετείου, οι αρχές επέβαλαν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, περιορίζοντας κατά πολύ την κίνηση στο κέντρο της πόλης και ιδιαίτερα στην κεντρική Λεωφόρο της Αιώνιας Γαλήνης, όπου θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση. Η περίφημη Απαγορευμένη Πόλη και άλλες, υψηλού ενδιαφέροντος τοποθεσίες γύρω από την πλατεία Τιενανμέν έκλεισαν και οι Κινέζοι πολίτες των γύρω πολυκατοικιών διατάχθηκαν να μην βγουν στα μπαλκόνια και να κλείσουν παράθυρα και μπαλκονόπορτες μέχρι το τέλος των εορταστικών εκδηλώσεων.

Πιο αυστηρά μέτρα

Τα μέτρα ασφαλείας είναι ιδιαίτερα αυστηρά φέτος, ύστερα και από τις εθνοτικές ταραχές των περασμένων μηνών στο Θιβέτ και το Σιντζιάνγκ. Οπως και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008, άστεγοι και ζητιάνοι απομακρύνθηκαν από το κέντρο του Πεκίνου. Ενα νέο, γιγαντιαίο πορτρέτο του Μάο ήρθε να προστεθεί στον διάκοσμο της πλατείας Τιεναμνέν, ενώ περίπου 800.000 εθελοντές αναμένεται να βοηθήσουν τις δυνάμεις ασφαλείας στη διάρκεια των εκδηλώσεων.

Η αστυνόμευση έγινε πιο αυστηρή, εν όψει του εορτασμού, και στο Διαδίκτυο, όπου δημοφιλείς κόμβοι, όπως το Facebook και το Twitter, αλλά και ιστοσελίδες με αντικαθεστωτικό περιεχόμενο παραμένουν μπλοκαρισμένες, όπως κατήγγειλαν η Διεθνής Αμνηστία και οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.Οι ανησυχίες των οργανωτών επικεντρώνονταν στην ομίχλη, η οποία απειλούσε να χαλάσει τις εντυπωσιακές επιδείξεις πυροτεχνημάτων και πολύχρωμων καπνών των μαχητικών αεροσκαφών. Για την αποτροπή αυτού του κινδύνου, 18 αεροπλάνα βρίσκονταν σε επιφυλακή, ώστε να διαλύσουν ομίχλη και σύννεφα με «βομβαρδισμούς» ειδικών υλικών, κάτι που είχε γίνει με επιτυχία και στην Ολυμπιάδα του Πεκίνου.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

1 σχόλιο:

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.