Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Η Ιρλανδία αποδέσμευσε την ΕΕ


Του Eric Franner International Herald Tribune

Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια, λίγα εκατομμύρια Ιρλανδοί ψηφοφόροι κλήθηκαν να αποφασίσουν για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης του μισού δισεκατομμυρίου πολιτών. Οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν από την αρχή ότι αυτή τη φορά το αποτέλεσμα θα είναι θετικό.

Με την άλλοτε κραταιά Ιρλανδική οικονομία να διέρχεται τη σοβαρότερη ύφεση της ιστορίας της, οι υποστηρικτές της Συνθήκης της Λισσαβώνας προειδοποιούσαν συνεχώς ότι θα ήταν μέγα λάθος για τη χώρα να εκνευρίσει τους εταίρους, από τους οποίους εξαρτάται για τη διάσωσή της. «Σε καιρούς οικονομικών προκλήσεων, όπως οι σημερινές, αυτό που χρειαζόμαστε είναι σταθερότητα και σιγουριά για την κατεύθυνση της Ευρώπης», δήλωνε συνεχώς προ του δημοψηφίσματος ο πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, η πολιτική ηγεσία της χώρας κράτησε χαμηλό προφίλ, θέλοντας να αποφύγει τη μετατροπή του δημοψηφίσματος σε ψήφο διαμαρτυρίας εναντίον της. Έτσι, το κύριο βάρος της εκστρατείας υπέρ του «Ναι» το ανέλαβε ο επιχειρηματικός κόσμος, ο οποίος δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις μιας νέας απόρριψης στις ξένες επενδύσεις.

Οι αντίπαλοι της Συνθήκης, όμως, κατάφεραν να εγείρουν μία σειρά από ζητήματα πριν από την ψηφοφορία, τα οποία ουδεμία σχέση είχαν με το κείμενο.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σε κάθε περίπτωση, το Ιρλανδικό δημοψήφισμα δεν είναι το τελευταίο εμπόδιο για την εφαρμογή της Συνθήκης. Ο Τσέχος πρόεδρος, Βάτσλαβ Κλάους, έχει δηλώσει ότι θα αναμένει την εκδίκαση της προσφυγής που έχουν υποβάλει γερουσιαστές της χώρας του στο Ανώτατο Δικαστήριο πριν την προσυπογράψει. Εφόσον ο κ. Κλάους το επιθυμεί, μπορεί να κωλυσιεργήσει μέχρι να γίνουν εκλογές στη Βρετανία, οπότε και θα αναλάβει κατά πάσα πιθανότητα την πρωθυπουργία ο ηγέτης των Τόρις, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος έχει δεσμευθεί για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

The New York Times Syndicate

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.