Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

«Θα μείνουμε στο Αφγανιστάν»


Ροϊτερς, Γαλλικο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να αποσυρθούν από το Αφγανιστάν γιατί κάτι τέτοιο θα έστελνε «μήνυμα τεράστιας ενίσχυσης της Αλ Κάιντα». Αυτό δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς σε συνέντευξή του στο CNN αναφορικά με τις κρίσιμες αποφάσεις που πρόκειται να λάβει ο Μπαράκ Ομπάμα για το μέλλον των αμερικανικών επιχειρήσεων «Τα σύνορα Αφγανιστάν- Πακιστάν είναι το επίκεντρο της σύγχρονης τζιχάντ. Εδώ είναι που οι μουτζαχεντίν νίκησαν μια άλλη υπερδύναμη», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Πενταγώνου, παραπέμποντας στην ΕΣΣΔ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε προγραμματίσει για τη χθεσινή ημέρα κρίσιμες διαβουλεύσεις με γερουσιαστές και βουλευτές αμφοτέρων των κομμάτων, μέλη των αρμόδιων επιτροπών του Κογκρέσου. Τη δυσαρέσκεια του Ομπάμα προκάλεσαν οι δημόσιες εκκλήσεις του στρατηγού Στάνλεϊ Μακρίσταλ, διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν για αύξηση του αριθμού των Αμερικανών στρατιωτών κατά 40.000 άνδρες (περίπου 60%) - εκκλήσεις, τις οποίες εμμέσως αποδοκίμασε και ο Γκέιτς. Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει ήδη αυξήσει τις αμερικανικές δυνάμεις κατά 21.000 άνδρες.

Στο μεταξύ, οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν ανακοίνωσαν ότι εξόντωσαν περισσότερους από 100 Ταλιμπάν στις μάχες του Σαββατοκύριακου, όπου έχασαν τη ζωή τους οκτώ Αμερικανοί και 10 Αφγανοί στρατιώτες. Οι αριθμοί μιλούν για τη σφοδρότητα της μάχης, μιας από τις μεγαλύτερες στη διάρκεια του ήδη οκταετούς πολέμου.

Αίσθηση προκάλεσε εξάλλου δήλωση του Βρετανού στρατηγού Ρίτσαρντ Ντάνατ, πρώην αρχηγού του Στρατού Ξηράς, στην εφημερίδα «Σαν», σύμφωνα με την οποία ο πρωθυπουργός Μπράουν απέρριψε τις εισηγήσεις της στρατιωτικής ηγεσίας για αύξηση των βρετανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Μπράουν μίλησε για «εσφαλμένες» πληροφορίες.

Στους πονοκεφάλους της Δύσης έρχεται να προστεθεί η οξεία αμφισβήτηση των πρόσφατων προεδρικών εκλογών στο Αφγανιστάν. Ο μέχρι πρότινος αναπληρωτής διευθυντής της αποστολής του ΟΗΕ στην Καμπούλ, Πίτερ Γκαλμπρέιθ -ο οποίος αντικαταστάθηκε λόγω των ανοιχτών καταγγελιών του περί νοθείας από την κυβέρνηση του προέδρου Χαμίντ Καρζάι- δήλωσε ότι η μέθοδος επανακαταμέτρησης ψηφοδελτίων που επελέγη, στο πλαίσιο της εκδίκασης των εκλογικών ενστάσεων, είναι «απαράδεκτη».

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.