Πέμπτη, 25 Μαρτίου 2010

Σε νευρική κρίση η ΕυρώπηΟ ρόλος του ΔΝΤ στη στήριξη της Ελλάδος διχάζει τους Ευρωπαίους
Yποβάθμιση της Πορτογαλίας


Συνεχίζονταν μέχρι αργά χθες το βράδυ οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις μεταξύ Βρυξελλών, Παρισίων και Βερολίνου προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για τον μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, αλλά και οποιουδήποτε άλλου κράτους-μέλους της Ευρωζώνης το οποίο αντιμετωπίζει πρόβλημα στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους του.

Ωστόσο, η εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που απαιτεί το Βερολίνο για να εγκρίνει τον μηχανισμό προσκρούει στην αντίδραση των Παρισίων, που αρχικώς εφέροντο να συμφωνούν. Εν τω μεταξύ, η Κομισιόν πιέζει για επίτευξη συμφωνίας αυτήν την εβδομάδα, αν όχι στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, και μαζί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τονίζουν ότι ακόμη και αν υπάρξει εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η Ευρώπη πρέπει να έχει τον ηγετικό ρόλο. Η αδυναμία εξεύρεσης μιας κοινά αποδεκτής λύσης ενισχύει την αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής, στην ατζέντα της οποίας, επισήμως τουλάχιστον, δεν υπάρχει το θέμα της Ελλάδας.


Πάντως, στην Ευρώπη διευρύνεται η έκφραση ανησυχίας για τα δημοσιονομικά προβλήματα των ασθενέστερων οικονομικά χωρών- μελών της Ευρωζώνης και τους κραδασμούς στις αγορές, καθώς χθες ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings υποβάθμισε το χρέος της Πορτογαλίας σε ΑΑ-.

Πηγή : http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.