Δευτέρα, 29 Μαρτίου 2010

Στην Τουρκία η Μέρκελ


Η καγκελάριος Μέρκελ άρχισε διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ έφθασε σήμερα στην Τουρκία για διήμερη επίσκεψη η οποία αναμένεται ότι θα επισκιαστεί από τις διαφορές ανάμεσα στο Βερολίνο και την Άγκυρα όσον αφορά τη θέση της Τουρκίας στην Ευρώπη.

Το αεροπλάνο της Μέρκελ προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο Εσένμπογκα της Άγκυρας. Πρόκειται να αρχίσει την επίσκεψή της μεταβαίνοντας στο μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ, του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, και θα ακολουθήσουν συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Στην Άγκυρα θα συναντηθεί επίσης με τον Πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ. Οι δύο χώρες έχουν εκτεταμένες οικονομικές σχέσεις. Αύριο Τρίτη η Μέρκελ θα επισκεφθεί επίσης την Κωνσταντινούπολη, όπου θα μεταβεί σ' ένα τοπικό γερμανικό σχολείο και θα συναντηθεί με τούρκους και γερμανούς επιχειρηματίες.

Η προηγούμενη φορά που είχε επισκεφθεί η Μέρκελ την Τουρκία ήταν τον Οκτώβριο του 2006.

Η γερμανίδα καγκελάριος έχει κάνει σαφές ότι προτιμά να δοθεί στην Τουρκία μια «προνομιακή σύμπραξη» με την ΕΕ, παρά να ενταχθεί στην ένωση η χώρα αυτή. Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι δεν θα δεχθούν τίποτε λιγότερο από την πλήρη ένταξη στην ΕΕ. «Προνομιακή σύμπραξη, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα», δήλωσε το Σαββατοκύριακο ο Εγκεμέν Μπαγκίς, ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. «Γι' αυτό δεν παίρνουμε στα σοβαρά την επιλογή αυτή, επειδή δεν είναι νομικά θεμελιωμένη. Μερικές φορές αισθάνομαι προσβεβλημένος που μου προσφέρουν κάτι το οποίο δεν υπάρχει».

Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας και περίπου τρία εκατομμύρια Τούρκοι ζουν στη χώρα αυτή. Η θέση αυτών των τούρκων μεταναστών αποτελεί άλλο ένα ζήτημα διαφωνίας ανάμεσα στην Μέρκελ και τους τούρκους ηγέτες.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.