Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2010

«Σύσταση» για τους λαθρομετανάστες στη FRONTEX
Μη δεσμευτική σύσταση προς την υπηρεσία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης, FRONTEX, ότι έχει ηθικό καθήκον να φροντίζει για τη διάσωση των λαθρομεταναστών που κινδυνεύουν στα θαλάσσια σύνορα της Ένωσης έγινε δεκτή χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι ευρωβουλευτές προέκριναν την επιβολή δεσμευτικών κανόνων για το εν λόγω θέμα στη FRONTEX και καταψήφισαν την απλή "σύσταση", αλλά δεν συγκέντρωσαν την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία των μελών. Για την έγκριση της επιβολής δεσμευτικών κανόνων απαιτούνταν απόλυτη πλειοψηφία 369 ψήφων. Το κείμενο απορρίφθηκε με τη μη επαρκή πλειοψηφία 336 ψήφων έναντι 253 και 30 αποχών.

Το κείμενο κατευθυντήριων γραμμών αφορά τις "περιπτώσεις έρευνας και διάσωσης και αποβίβασης" στο πλαίσιο επιχειρήσεων της FRONTEX στα θαλάσσια σύνορα της ΕΕ και προβλέπει πως τα μέσα των κρατών μελών που χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο των επιχειρήσεων της FRONTEX οφείλουν να παρέχουν τη συνδρομή τους σε ναυαγούς ανεξαρτήτως της εθνικότητας αυτών, του κατά πόσον βρίσκονται εκεί νομίμως ή μη και των συνθηκών υπό τις οποίες εντοπίζονται οι ναυαγοί.


Επισημαίνεται επίσης στο κείμενο πως το προσωπικό της υπηρεσίας θα πρέπει να λαμβάνει υπ' όψιν κάθε έκκληση για βοήθεια, καθώς και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σκάφος στο οποίο επιβαίνουν οι μετανάστες, το αν μεταξύ των επιβατών υπάρχουν παιδιά, έγκυες γυναίκες ή ασθενείς και τραυματίες. Αντιστοίχως οι διαδικασίες αποβίβασης όσων έχουν συλληφθεί θα πρέπει να διεξάγονται με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου και τις υφιστάμενες διμερείς συμφωνίες μεταξύ του κράτους μέλους στο οποίο αποβιβάζονται οι μετανάστες και τρίτες χώρες.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επανειλημμένα ζητήσει αυξημένες αρμοδιότητες ελέγχου της FRONTEX ενώ πολλές ΜΚΟ έχουν κατακρίνει τις διαδικασίες που ακολουθεί στον "χειρισμό" των μεταναστών. Σημειώνεται ότι το ΕΚ εξετάζει ταυτόχρονα πρόταση για τη βελτίωση της εκπαίδευσης των στελεχών της υπηρεσίας σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πηγή: http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.