Δευτέρα, 29 Μαρτίου 2010

Συμφωνία ΗΠΑ-Ινδίας για την επανεπεξεργασία πυρηνικών αποβλήτωνΟι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ινδία κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με την επανεπεξεργασία πυρηνικών αποβλήτων, ένα κρίσιμο στοιχείο της ιστορικής συμφωνίας τους για την πολιτική πυρηνική συνεργασία που υπεγράφη στα τέλη του 2008, ανακοίνωσε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η συμφωνία αυτή, η οποία ορίζει ότι η Ινδία μπορεί να πραγματοποιήσει επανεπεξεργασία μετά την χρήση των καυσίμων, που της παρέχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ήταν ένα από τα κύρια εμπόδια για την εφαρμογή της συμφωνίας του 2008 που έθετε τέρμα σε δεκαετίες απαγόρευσης πυρηνικής συνεργασίας των ΗΠΑ με την Ινδία και είχε ως στόχο την ενίσχυση μιας νέας στρατηγικής σχέση μεταξύ των δύο χωρών.

«Η ολοκλήρωση των εν λόγω διατάξεων θα διευκολύνει τη συμμετοχή των αμερικανικών εταιρειών στον τομέα της πολιτικής πυρηνικής ενέργειας στην Ινδία, ο οποίος βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη», υπογραμμίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωση του.

Η συμφωνία του 2008, ακρογωνιαίος λίθος της προσέγγισης μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων, επιτρέπει τις Ηνωμένες Πολιτείες να πωλήσουν στην Ινδία πυρηνικούς αντιδραστήρες, καύσιμα για πολιτική χρήση και μεταφορά τεχνολογίας. Σε αντάλλαγμα, η Ινδία έχει δεσμευτεί να ανοίξει ορισμένες από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της στις επιθεωρήσεις του ΟΗΕ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.