Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2010

Αποζημιώσεις από τη Deutsche Bahn ζητούν θύματα των ναζί


Θύματα του ναζιστικού καθεστώτος ζητούν αποζημιώσεις από τη σιδηροδρομική εταιρεία Deutsche Bahn καθώς θεωρείται διάδοχος της Reichsbahn.

Αποζημιώσεις από την γερμανική επιχείρηση των σιδηροδρόμων Deutsche Bahn ζητούν πρώην θύματα του ναζιστικού καθεστώτος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς θεωρούν την εταιρεία ως διάδοχο της Reichsbahn, η οποία πραγματοποιούσε μεταφορές προς τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

«Οι ιστορικοί απόγονοι της Deutsche Reichsbahn πρέπει επιτέλους να αναλάβουν τις οικονομικές και ηθικές υποχρεώσεις τους», αναφέρει η διακήρυξη που υπογράφηκε στη Βαρσοβία από δώδεκα ενώσεις θυμάτων του ναζιστικού καθεστώτος από την Ρωσία, την Πολωνία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία.


«Είμαστε οι επιζώντες των μεταφορών του θανάτου. Η Deutsche Reichsbahn θα πληρώσει για κάθε χιλιόμετρο του ταξιδιού μας προς την απέλαση, την φυλάκιση και το θάνατο. Έχει πλουτίσει από τα μαζικά εγκλήματα», προστίθεται στην διακήρυξη.

«Εξήντα πέντε χρόνια αργότερα, το ζήτημα της συνενοχής της Deutsche Reichsbahn σε εγκλήματα δεν έχει ακόμη επιλυθεί», τονίζει το κείμενο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της γερμανικής ένωσης «Το Τρένο της Μνήμης» (der Erinnerung Zug) τα γερμανικά τρένα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είχαν καταφέρει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 445 εκατομμύρια ευρώ με τη μεταφορά χιλιάδων ανθρώπων προς τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

www.kathimerini.gr
με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.