Reuters
Η Κύπρος, μία από τις μικρότερες οικονομίες της Ευρωζώνης, έχει μετατραπεί σε έναν από τους χειρότερους πονοκεφάλους της, δημιουργώντας φόβους χρηματοπιστωτικής κατάρρευσης που θα μπορούσαν να επαναφέρουν στο προσκήνιο την κρίση της Ευρωζώνης.
Τα κρατικά ταμεία αδειάζουν με ταχείς ρυθμούς, ενώ δάνειο ύψους 1,4 δισ. ευρώ πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί τον Ιούνιο, πράγμα που σημαίνει ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δεν έχει πολύ καιρό μπροστά του.
Με κοινή δήλωσή τους τη Δευτέρα, οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας τόνισαν ότι οι συνομιλίες της Κύπρου με τους δανειστές της πρέπει να ξεκινήσουν σύντομα, ώστε να υπάρξει συμφωνία ώς τα τέλη Μαρτίου.
Η Κύπρος ζήτησε βοήθεια από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ πέρυσι τον Ιούνιο, μετά τις απώλειες που υπέστησαν οι κυπριακές τράπεζες από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Οι δανειακές της ανάγκες αναμένεται να φθάσουν τα 17 δισ. ευρώ, να είναι δηλαδή ίσες με το ΑΕΠ της.
«Εχουμε επείγουσα ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού μας συστήματος», είπε ο κ. Αναστασιάδης στη γερμανική εφημερίδα «Μπιλντ». «Συμφωνώ με τη Γερμανία και τη Γαλλία ότι πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία ώς τον Μάρτιο. Καμία από τις πιθανές επιλογές –χορήγηση δανείου, διαγραφή του χρέους ή επιβολή ζημιών στους καταθέτες– δεν φαίνεται ελκυστική, είτε γιατί ωθούν το χρέος της Κύπρου σε δυσβάσταχτα ύψη είτε γιατί κινδυνεύουν να βλάψουν το επιχειρηματικό κλίμα σε άλλα σημεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Η Κύπρος βρίσκεται εκτός αγορών τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ η απερχόμενη κυβέρνηση κατέφυγε σε δανεισμό από κρατικές επιχειρήσεις προκειμένου να πληρώσει τους μισθούς του δημόσιου τομέα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.