Reuters
ΒΑΓΔΑΤΗ. Δεκατέσσερις, τουλάχιστον, άνθρωποι είναι ο θλιβερός απολογισμός ακόμα ενός κύματος τρομοκρατικών επιθέσεων σε σιιτικές κυρίως συνοικίες της Βαγδάτης και της Μοσούλης. Οι αιματηρές επιθέσεις, οι οποίες σημειώθηκαν σε πολυσύχναστα σημεία των δύο πόλεων εν ώρα αιχμής, αποτελούν ακόμα μία ένδειξη ότι το Ιράκ διολισθαίνει με σταθερά βήματα σε μια νέα σύρραξη μεταξύ της μειοψηφίας των σουνιτών και των σιιτών. Θεωρείται δεδομένο ότι πίσω και από τις χθεσινές επιθέσεις κρύβεται η -φίλα προσκείμενη στην Αλ Κάιντα- οργάνωση Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ. Συνολικά, πεντακόσιοι Ιρακινοί, στη συντριπτική πλειονότητα σιίτες, έχουν σκοτωθεί σε τρομοκρατικές επιθέσεις μόνο αυτόν τον μήνα, ενώ άλλοι επτακόσιοι είχαν χάσει τη ζωή τους τον Απρίλιο. Σύμφωνα δε με τον ΟΗΕ, ο Απρίλιος ήταν ο πλέον αιματηρός μήνας στο Ιράκ από τον Ιούνιο του 2008. Πολιτικοί αναλυτές, από την πλευρά τους, επισήμαιναν ότι ο συριακός εμφύλιος έχει περαιτέρω ηλεκτρίσει το κλίμα στο Ιράκ, καθώς μεγάλος αριθμός σουνιτών και σιιτών διασχίζει τα σύνορα προκειμένου να πολεμήσει στο πλευρό του καθεστώτος Ασαντ ή των αντιπάλων του. Υπενθυμίζεται ότι η σέχτα των Αλεβιτών, μέλος της οποίας είναι και ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ, έχει ρίζες στο σιιτικό Ισλάμ.
Παγιδευμένα με εκρηκτικά οχήματα έσπειραν και χθες τον πανικό στην ιρακινή πρωτεύουσα. Οπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, οι εκρήξεις σημειώθηκαν λίγο μετά τις 8 π.μ. τοπική ώρα, σε στάσεις λεωφορείων και υπαίθριες αγορές. Η πρώτη και μεγαλύτερη έκρηξη σημειώθηκε στην περιοχή Μπινούγκ, στη βόρεια Βαγδάτη, όπου τέσσερα άτομα βρήκαν τραγικό θάνατο. Είναι αξιοσημείωτο ότι στην Μπινούγκ την πλειονότητα αποτελούν οι σουνίτες και όχι οι σιίτες. Ακολούθησαν άλλες πέντε εκρήξεις σ’ άλλες συνοικίες της Βαγδάτης, που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερα από δέκα άτομα. Στη Μοσούλη, επίσης, επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων τρεις αστυνομικοί, σε συγκρούσεις μεταξύ ομάδας ενόπλων και των δυνάμεων ασφαλείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.