Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Πανάκριβος για τη Βρετανία ο πόλεμος στο Αφγανιστάν


The Guardian
Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν έχει κοστίσει στη Βρετανία τουλάχιστον 37 δισ. στερλίνες και το ποσό προβλέπεται να φθάσει τις 2.000 στερλίνες για κάθε βρετανικό νοικοκυριό. Αυτά και άλλα στοιχεία περιλαμβάνονται στο βιβλίο του Φρανκ Λέντγουιτζ «Ιnvestment in blood» (Επένδυση σε αίμα) που κυκλοφορεί την ερχόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις του Πανεπιστημίου Yale.
Με συντηρητικές εκτιμήσεις, η βρετανική παρουσία στην αφγανική επαρχία Χελμάντ κοστίζει 15 εκατ. στερλίνες ημερησίως από το 2006. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 25.000 στερλίνες για κάθε άνδρα, γυναίκα και παιδί στην επαρχία – δηλαδή περισσότερα χρήματα από όσα θα κερδίσουν σε όλη τους τη ζωή.
Ως το 2020, το κόστος του πολέμου για τη Βρετανία θα έχει φθάσει τα 40 δισ. στερλίνες, ποσό ικανό για τουλάχιστον 5.000 προσλήψεις αστυνομικών ή νοσηλευτών και για τους μισθούς τους για μια ζωή ή για δωρεάν σπουδές όλων όσοι φοιτούν στα βρετανικά πανεπιστήμια επί δέκα χρόνια.
Εναλλακτικά, το ποσό θα επαρκούσε για την προμήθεια πλήρως εξοπλισμένου αεροπλανοφόρου με τα συνοδευτικά σκάφη ή για τη σύσταση και εκπαίδευση τριών ταξιαρχιών πεζικού ή πεζοναυτών και για τη χρηματοδότησή τους για δέκα χρόνια.
Το βιβλίο του Λέντγουιτζ είναι η πρώτη ολοκληρωμένη προσπάθεια λογιστικού ελέγχου του πολέμου στο Αφγανιστάν, τον οποίον ο συγγραφέας χαρακτηρίζει τον «τελευταίο ιμπεριαλιστικό πόλεμο». Ο Λέντγουιτζ εκτιμά ότι τα βρετανικά στρατεύματα στην επαρχία Χελμάντ έχουν σκοτώσει τουλάχιστον πεντακόσιους αμάχους. Η Βρετανία έχει αναλάβει την ευθύνη για περίπου τις μισές από αυτές τις δολοφονίες και έχει καταβάλει αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων.
Οι εκτιμήσεις για τις άλλες μισές προκύπτουν από εκθέσεις των Ηνωμένων Εθνών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, καθώς και από αναφορές «παράπλευρων απωλειών» σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς και μάχες.
Στο κόστος περιλαμβάνονται και τα έξοδα διά βίου περίθαλψης των 2.600 Βρετανών στρατιωτών που υπέστησαν σωματικά τραύματα από τον πόλεμο και των 5.000 που υπέστησαν ψυχικά τραύματα. Στον πόλεμο έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 444 Βρετανοί στρατιώτες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Αμυνας, το κόστος των στρατιωτικών επιχειρήσεων ώς τώρα ανέρχεται σε 25 δισ. στερλίνες, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για το «συνολικό» κόστος του πολέμου.
Ο Λέντγουιτζ, που έχει διατελέσει σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης στο Ιράκ, τη Λιβύη και το Αφγανιστάν, υποστηρίζει ότι η επαρχία Χελμάντ δεν είναι σταθερότερη σήμερα από ό,τι όταν έφθασαν σε αυτήν οι Βρετανοί στρατιώτες το 2006.
Παρά το γεγονός ότι η αποστολή των στρατιωτών συνίστατο στην προστασία της εθνικής ασφάλειας της Βρετανίας από την Αλ Κάιντα, «μεταξύ των χιλιάδων μαχίμων και αμάχων τους οποίους κατέγραψαν ότι σκότωσαν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην επαρχία Χελμάντ, δεν περιλαμβανόταν ούτε ένα μέλος της Αλ Κάιντα ούτε ένας διεθνής τρομοκράτης».
Οι πραγματικοί ωφελημένοι από τον πόλεμο είναι οι εταιρείες συμβούλων, οι Αφγανοί έμποροι ναρκωτικών και οι διεθνείς εταιρείες όπλων. Μεγάλο μέρος της βοήθειας της Βρετανίας προς το Αφγανιστάν ξοδεύεται για μισθούς συμβούλων αντί να φθάνει στους ίδιους τους Αφγανούς.
Ο Λέντγουιτζ λέει ότι ο λόγος που η Βρετανία έχει ξοδέψει τόσο χρήμα και αίμα στο Αφγανιστάν είναι απλός: «Η υποτιθέμενη ανάγκη διατήρησης των στενότερων δυνατών σχέσεων με τις ΗΠΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.