Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Εκβιάζουν Κινέζους πολιτικούς



Σε e-mail λαμβάνουν φωτογραφίες από δραστηριότητες που τους εκθέτουνInternational Herald Tribune
Ενοχα ή όχι τα πολιτικά πρόσωπα στην Κίνα αποτελούν όλο και συχνότερα στόχο εκβιασμού: λαμβάνουν φωτογραφίες είτε ως επισύναψη σε e-mail είτε με τον παραδοσιακό τρόπο, μέσω ταχυδρομείου, χωρίς διεύθυνση αποστολέα. Οι εν λόγω φωτογραφίες τους απεικονίζουν εξωσυζυγικές συνευρέσεις ή δραστηριότητες που ο μισθός του αξιώματός τους δε θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει. Υστερα έρχεται η απειλή: θα πληρώσουν ή η πληροφορία θα διαρρεύσει παντού.
Τους τελευταίους μήνες μεγάλος αριθμός Κινέζων που σχετίζονται με την κυβέρνηση έχει αναμειχθεί σε τέτοιου είδους υποθέσεις εκβιασμού, που προκαλούν την αυξανόμενη αγανάκτηση του λαού για την ιδιότροπη συμπεριφορά τους. Ακόμη και εκείνοι που δεν έχουν υποκύψει σε κάποια παρανομία δεν είναι προστατευμένοι. Με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού ηλεκτρονικού υπολογιστή, οι εκβιαστές επεξεργάζονται την εικόνα όπου εμφανίζεται συνήθως κάποιος σωσίας του θύματος. Η έκρηξη αυτών των προσπαθειών εκβιασμού έρχεται σε μία στιγμή που τα μέλη του κομουνιστικού κόμματος υφίστανται από την ηγεσία του επιβεβλημένη λιτότητα. Μια λιτότητα που τους στερεί τις σπατάλες του παρελθόντος, το άλλοτε σύμβολο της εξουσίας τους.
Η προσπάθεια αυτή αποτέλεσε προτεραιότητα από τα τέλη του 2012 στην ατζέντα του προέδρου Σι Τζινπίνγκ με αρκετή επιτυχία. Περισσότερα από 2.000 πρόσωπα ερευνήθηκαν και τιμωρήθηκαν για παραβάσεις στα τέλη Απριλίου, σύμφωνα με στατιστικές της Κεντρικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της πειθαρχίας.
Πλέον, εκείνοι που φέρουν αξίωμα δεν πρέπει να ανησυχούν μόνο για τους επιθεωρητές, αλλά και για τους εκβιαστές, που είναι εξοπλισμένοι με διάφορα μέσα και κυρίως το photoshop. «Το να είσαι κυβερνητικός υπάλληλος είναι επικίνδυνο επάγγελμα» δήλωσε επικεφαλής τμήματος της περιφερειακής διοίκησης στην περιοχή Σαάνσι, που ζήτησε να μιλήσει ανώνυμα. «Το πιο τρομακτικό είναι πως, εάν κατηγορηθείς, η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Κανένας δεν ενδιαφέρεται για το αν είναι αληθείς ή όχι οι κατηγορίες στο τέλος» είπε.
Επίσης, πρόσθεσε ότι ο φόβος αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητας για τους κυβερνητικούς υπαλλήλους. Αυτοί που ασχολούνται με τη «βιομηχανία» των πλαστών φωτογραφιών είναι συχνά συμμορίες εγκληματιών που προσπαθούν να βγάλουν εύκολα χρήματα, αλλά υπάρχουν και κρούσματα εκβιασμού με στόχο το πολιτικό κέρδος. Το Μάρτιο τοπικές Αρχές της επαρχίας Χουνάν εξαπέλυσαν εκστρατεία κατά των εκβιαστών καλώντας την κοινωνία να λάβει δράση εναντίον του φαινομένου και χαρακτηρίζοντάς την ως «πόλεμο του λαού».
Οι κάτοικοι τις περιοχής, ωστόσο, δεν θεωρούν πως ο λαός έχει κίνητρο για να στηρίξει την κυβέρνηση. Ο εκβιασμός κυβερνητικών υπαλλήλων ξεκίνησε από τον περασμένο Νοέμβρη, όταν ο Κινέζος δημοσιογράφος Ζου Ρούιφενγκ έδωσε στη δημοσιότητα στιγμιότυπα από βίντεο που απεικόνιζε τον γραμματέα του κομουνιστικού κόμματος Λέι Ζενγκφού σε συνεύρεση με μία 18χρονη, η οποία στη συνέχεια ομολόγησε πως είχε λάβει χρήματα για να βιντεοσκοπήσει τη συνάντησή τους.
Ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος δήλωσε ότι η έκρηξη αυτή εκβιασμών που πλήττει την κυβέρνηση έγινε εφικτή με την ανάπτυξη των κοινωνικών δικτύων, εφόσον αποτελούν τον ιδανικό χώρο για δημοσίευση τέτοιου υλικού. Ο Ζου, πάντως, θεωρεί πως, εάν όντως ήταν αθώοι, δε θα είχαν βρεθεί στο στόχαστρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.