Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Οι Ταλιμπάν διχάζουν Ουάσιγκτον - Καμπούλ



Ο Καρζάι διέκοψε τις συνομιλίες για τις αμερικανικές βάσεις
Reuters, AP
Μακρύς και ναρκοθετημένος αποδεικνύεται ο δρόμος προς ειρήνευση στο Αφγανιστάν, που φάνηκε να ανοίγει προχθές με την αναγγελία απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν. Λίγες ώρες μετά τα εγκαίνια «πολιτικού» γραφείου των Ταλιμπάν στην Ντόχα του Κατάρ, όπου αναμένεται να αρχίσουν σήμερα οι διαπραγματεύσεις, ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι αποφάσισε να αναστείλει τις διαβουλεύσεις της κυβέρνησής του με τις ΗΠΑ για το μέλλον της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα του.
Ο τέταρτος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Αφγανιστάν και εκπροσώπους της Ουάσιγκτον, που επρόκειτο να αρχίσει χθες, αφορούσε τον αριθμό αμερικανικών βάσεων και στρατιωτών που θα παραμείνουν στη χώρα μετά την αποχώρηση των νατοϊκών στρατευμάτων το 2014. Προ δύο ημερών, η πολυεθνική δύναμη του ΝΑΤΟ (ISAF) παρέδωσε την ευθύνη ασφαλείας για ολόκληρη την επικράτεια στον κυβερνητικό στρατό του Καρζάι, που αριθμεί περί τους 350.000 άνδρες.
Η απόφαση για αναστολή των συνομιλιών ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο Τύπου του Καρζάι, Αϊμάλ Φάιζι, ο οποίος επικαλέστηκε «ανακολουθίες ανάμεσα στις δηλώσεις και τις πράξεις της αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με τις ειρηνευτικές συνομιλίες». Σε γραπτή δήλωση της προεδρίας τονίζεται: «Η αφγανική κυβέρνηση δεν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες της στον βαθμό που η ειρηνευτική διαδικασία δεν διευθύνεται από Αφγανούς».
Εκείνο που κυρίως ενόχλησε την Καμπούλ ήταν το γεγονός ότι οι Ταλιμπάν δεν περιορίστηκαν στο να ανοίξουν ένα γραφείο για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων, αλλά του έδωσαν διαστάσεις πρεσβείας του «Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν», όπως ονόμαζαν τη χώρα όταν ασκούσαν εξουσία, από το 1996 έως το 2001. Η κίνησή τους έγινε πιο προκλητική με την ανάρτηση της λευκής σημαίας του «Εμιράτου» στο γραφείο τους, στην Ντόχα, σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις που είχε λάβει η Καμπούλ από την Ουάσιγκτον. Παρ’ όλα αυτά, αμερικανική αντιπροσωπεία έφτασε χθες στην Ντόχα για να συμμετάσχει στη σημερινή έναρξη των διαπραγματεύσεων με τους Ταλιμπάν.
Οι αμφιβολίες για το μέλλον των διαπραγματεύσεων ενισχύθηκαν από την αιματηρή επίθεση εναντίον νατοϊκής περιπόλου τη νύχτα της Τρίτης, η οποία κόστισε τη ζωή σε τέσσερις στρατιώτες. Η επίθεση, την ευθύνη της οποίας ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, εκδηλώθηκε στην περίμετρο της τεράστιας στρατιωτικής βάσης του Μπαγκράμ, που στεγάζει περί τους 20.000 στρατιώτες. Με την κίνησή τους αυτή οι Ταλιμπάν κατέστησαν σαφές ότι δεν εννοούν να σταματήσουν την ένοπλη δράση, προτού υπάρξουν απτά αποτελέσματα στις ειρηνευτικές συνομιλίες, όπου αναμένεται να θέσουν ως ζήτημα προτεραιότητας την απελευθέρωση των στελεχών τους που κρατούνται στο Γκουαντάναμο. Η αξίωση αυτή συνιστά ακανθώδες πρόβλημα για την κυβέρνηση Ομπάμα, καθώς είναι βέβαιο ότι μια παρόμοια απόφαση θα συναντούσε σοβαρότατες αντιδράσεις από το Κογκρέσο.
Σε πείσμα των δυσκολιών, ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για τις προοπτικές ειρήνευσης στο Αφγανιστάν και καλωσόρισε την ανάληψη ευθύνης στον τομέα της ασφάλειας από την κυβέρνηση: «Πιστεύουμε ότι αυτό που χρειάζεται είναι να συνομιλήσουν Αφγανοί με Αφγανούς για τον δρόμο προς τα εμπρός, που θα τερματίσει τον κύκλο βίας και θα επιτρέψει την ανοικοδόμηση της χώρας τους» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου με την Αγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο. Αμερικανοί αξιωματούχοι τόνιζαν ότι στην Ντόχα η Ουάσιγκτον θα απαιτήσει από τους Ταλιμπάν να διαρρήξουν κάθε δεσμό με την Αλ Κάιντα, να αποκηρύξουν τη βία και να σεβαστούν το αφγανικό Σύνταγμα - και ως προς τα δικαιώματα των γυναικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.