Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2013

Ιράν: Προχωρά το πρόγραμμα κατασκευής του αντιδραστήρα βαρέος ύδατος

Το Ιράν έκανε ένα «σημαντικό» βήμα στο πρόγραμμα κατασκευής του αντιδραστήρα βαρέος ύδατος στο Αράκ (κέντρο), εγκαθιστώντας την κύρια θωρακισμένη δεξαμενή προστασίας (του αντιδραστήρα) τη παρουσία του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, μετέδωσαν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.
"Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου, έγινε η εγκατάσταση του κύριου και του άνω μέρους της δεξαμενής προστασίας του αντιδραστήρα βαρέος ύδατος του Αράκ», ανακοίνωσε ο Φερεϊντούν Αμπασί Νταβανί, επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.
"Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για την πρόοδο του έργου», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος, σύμφωνα με τον ιστότοπο του ιρανικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού Irib .
"Θα δοκιμάσουμε τον αντιδραστήρα χωρίς «πραγματικά καύσιμα» έως το τέλος του ιρανικού έτους (το οποίο λήγει τον Μάρτιο του 2014)», τόνισε, σύμφωνα με τα δύο MME.
"Αυτός ο αντιδραστήρας των 40 μεγαβάτ στο Αράκ θα παράγει ραδιοϊσότοπα και θα αντικαταστήσει σταδιακά τον ερευνητικό αντιδραστήρα στην Τεχεράνη», σημείωσε ο Νταβανί.
Σύμφωνα με το Ιράν, θα πρέπει να είναι έτοιμος να τεθεί σε λειτουργία κατά το τρίτο τρίμηνο του 2014.
Κατά την τελευταία σύνοδο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), ο επικεφαλής της Γιουκίγια Αμάνο παραπονέθηκε για την έλλειψη πληροφοριών σχετικά με τις εργασίες που γίνονται στον αντιδραστήρα βαρέος ύδατος στο Αρακ .
Ο εκπρόσωπος του Ιράν στον Οργανισμό, Αλι Ασγκάρ Σολτανιέχ, απέρριψε τους ισχυρισμούς του Αμάνο τονίζοντας ότι οι επιθεωρητές της ΙΑΕΑ μπόρεσαν να επισκεφθούν το χώρο της μονάδας του Αράκ.
Στα τέλη Μαΐου, η Υπηρεσία του ΟΗΕ είχε αναφέρει ότι η θωρακισμένη δεξαμενή προστασίας (του αντιδραστήρα) «είχε παραληφθεί από τους υπευθύνους της μονάδας, δεν είχε όμως ακόμα εγκατασταθεί».
Πηγή: AMΠE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.