Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2013

Στο προσκήνιο η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας στην ΕΕ

Ο τουρκικής καταγωγής συμπρόεδρος των Γερμανών Πρασίνων, Τζεμ Εζντεμίρ, απηύθυνε έκκληση για συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση επανέρχεται στο προσκήνιο στην Γερμανία, με αφορμή τις διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο τουρκικής καταγωγής συμπρόεδρος των Γερμανών Πρασίνων Τζεμ Εζντεμίρ απηύθυνε έκκληση για συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία αυτή αποτελεί τον ύστατο μοχλό πίεσης για τον εκδημοκρατισμό της χώρας. Σε συνέντευξή του στην Stuttgarter Zeitung, ο κ. Εζντεμίρ δήλωσε ότι «ο κ. Ερντογάν έχει δίκιο όταν λέει ότι έχει εκλεγεί δημοκρατικά, αλλά έχουν επίσης δίκιο και οι αντίπαλοί του, όταν υποστηρίζουν ότι ο νικητής δεν μπορεί να επιβάλλει στους ηττημένους τον δικό του τρόπο ζωής».
Ο εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών - Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) Φίλιπ Μισφέλντερ τάχθηκε υπέρ μιας προνομιακής εταιρικής σχέσης με τη Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία ως διαμεσολαβητή. Μιλώντας στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό Phoenix πρόσθεσε ακόμη ότι δεν θα υπήρχε πρόβλημα με την πλήρη ένταξη της Τουρκίας σε μια ευρωπαϊκή ζώνη ελεύθερου εμπορίου. «Το ζήτημα της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τίθεται επί του παρόντος», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του CDU στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας Ντέιβιντ Μακάλιστερ σε τοπική εφημερίδα.
Σε ό,τι αφορά ωστόσο τις διαδηλώσεις που συνεχίζονται στην Τουρκία, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) απηύθυναν έκκληση για τον τερματισμό της βίας και την απελευθέρωση των συλληφθέντων, ενώ η τουρκικής καταγωγής εκπρόσωπος του κόμματος Η Αριστερά, Σεβίμ Νταγκντελέν, ζήτησε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να άρει τη στήριξη προς την κυβέρνηση Ερντογάν.
Ο ειδικός σε θέματα Τουρκίας της Σχολής Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Χούμπολτ, Ούντο Στάινμπαχ, σε δηλώσεις του στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Focus υποστηρίζει ότι ο τούρκος πρωθυπουργός δεν είναι καλός αναλυτής και ότι η ρητορική του όταν συνδέει τους διαδηλωτές με την τρομοκρατία, θυμίζει αυτή του σύρου ηγέτη Μπασάρ Αλ Άσαντ. «Είναι επικίνδυνο να υιοθετήσει και τις στρατηγικές των αράβων δικτατόρων», προειδοποιεί ο κ. Στάινμπαχ.
Πηγή: AMΠE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.