Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Ολοι οι υποψήφιοι στο Ιράν συμφωνούν για το ουράνιο


The New York Times
Οταν ο Ιρανός πυρηνικός διαπραγματευτής Σαέντ Τζαλιλί εμφανίστηκε στο βήμα του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης, στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας, γυναίκες ντυμένες με τσαντόρ ζητωκραύγαζαν και τον επευφημούσαν.
«Ούτε συμβιβασμός ούτε υποταγή, μόνο Τζαλιλί» κραύγαζαν, κραδαίνοντας πλακάτ που έγραφε: «Το Κοράνι απαγορεύει τις διαπραγματεύσεις με τον Σατανά».
Στις προεδρικές εκλογές της Παρασκευής, ο Τζαλιλί είναι ο υποψήφιος πρόεδρος τον οποίον προτιμούν οι σκληροπυρηνικοί. Η εκστρατεία του έχει χτιστεί γύρω από το σύνθημα «100%» όχι στον συμβιβασμό με τη Δύση για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Και ενώ ο Τζαλιλί μπορεί να διαφωνεί με τους υπόλοιπους αυστηρά επιλεγμένους επτά υποψηφίους σε θέματα όπως τα δικαιώματα των γυναικών και η οικονομική πολιτική, στο θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος όλοι λένε το ίδιο πράγμα. Καμία υποχώρηση, καμία διαπραγμάτευση αυτού που θεωρούν ως δικαίωμα της χώρας στον εμπλουτισμό ουρανίου για παραγωγή ενέργειας.
Ο αντίπαλός του στο άλλο άκρο του στενού ιρανικού πολιτικού φάσματος, Χασάν Ροουανί, περνάει μεγάλο μέρος του χρόνου του απαντώντας σε όσους τον κατηγορούν για ενδοτισμό, επειδή στο σύντομο διάστημα που ήταν πυρηνικός διαπραγματευτής, το 2004, ευρισκόμενος υπό μεγάλη πίεση, σταμάτησε προσωρινά τον εμπλουτισμό ουρανίου.
Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει επιβάλει σκληρές οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν, με δεινά αποτελέσματα για την ιρανική οικονομία. Αν όμως κρίνει κανείς από τις προεδρικές εκλογές, αντί να προκαλέσουν τη συνθηκολόγηση, οι κυρώσεις έχουν ενισχύσει τη διάθεση αντίστασης.
«Κάθε χρόνο οι κυρώσεις των ΗΠΑ εις βάρος μας είναι και σκληρότερες» είπε ο Ιρανός δημοσιογράφος Ναντέρ Καριμί Τζονί. «Με τους υποψηφίους αυτούς βλέπουμε τις συνέπειες. Οι κυρώσεις πονάνε αλλά η αποφασιστικότητα της ηγεσίας μας αυξάνεται».
Οι κυρώσεις έχουν ρίξει την αξία του ιρανικού νομίσματος, ενισχύοντας τον ήδη υψηλό πληθωρισμό και έχουν αποκόψει σε μεγάλο βαθμό τη χώρα από τον έξω κόσμο. Καθώς οι συναλλαγές μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος καθίστανται σχεδόν αδύνατες, το Ιράν καταφεύγει όλο και περισσότερο στις συναλλαγές εις είδος με τους εναπομείναντες αγοραστές των προϊόντων του, την Ινδία και την Κίνα. Ομως τα σημάδια των κυρώσεων στους δρόμους της χώρας είναι λιγοστά. Τα βενζινάδικα έχουν επάρκεια καυσίμων, τα ράφια των καταστημάτων είναι γεμάτα και τους τελευταίους μήνες, μετά τον υποδιπλασιασμό της αξίας του, το ιρανικό νόμισμα είναι σταθερό.
Ολοι οι υποψήφιοι συμφωνούν ότι το Ιράν θα βλάψει τη διαπραγματευτική του στάση αν υποκύψει στις πιέσεις. «Μόνο την ημέρα που οι Αμερικανοί θα πάψουν να πιστεύουν στον οικονομικό ή στον κανονικό πόλεμο θα μπορέσουμε να διαπραγματευθούμε με βάση τη λογική», είπε ένας εκ των υποψηφίων, ο Γκολάμ Αλί Χαντάντ Αντέλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.