Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Επανεξετάζεται ο φάκελος της δολοφονίας του Μόρο


Τhe Guardian
Ηταν αναμφίβολα το πιο σκοτεινό επεισόδιο στη μεταπολεμική ιστορία της Ιταλίας: η απαγωγή του πρωθυπουργού Αλντο Μόρο το 1978 και ο εντοπισμός της σορού του 55 ημέρες αργότερα στο πορτ μπαγκάζ ενός αυτοκινήτου Ρενό 4, στο κέντρο της Ρώμης.
Παρότι έχουν γίνει τέσσερις δίκες, δεκάδες έρευνες και έχουν περάσει 35 χρόνια, η υπόθεση εξακολουθεί να εγείρει ερωτήματα μεταξύ των Ιταλών καθώς πολλοί πιστεύουν ότι η υπόθεση δεν θα διαλευκανθεί ποτέ. Εισαγγελείς στη Ρώμη έκαναν ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση να ξανανοίξει η υπόθεση, έπειτα από αιτιάσεις για ενδεχόμενη ανάμειξη ξένων δυνάμεων.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η δολοφονία είναι έργο της τρομοκρατικής οργάνωσης Ερυθρές Ταξιαρχίες, μέλη της οποίας καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές για το έγκλημα. Ωστόσο υπάρχουν ερωτήματα για τους χειρισμούς των αρχών κατά τη διάρκεια των 55 ημερών της ομηρίας του Αλντο Μόρο. Ορισμένοι υποψιάζονται ότι μαζί με τους τρομοκράτες έδρασαν και άλλοι ισχυρότεροι παράγοντες, για τους οποίους η εξαφάνιση του Μόρο ήταν σε εκείνες τις συνθήκες αναγκαίο κακό.
Ο Αλντο Μόρο, επικεφαλής του πανίσχυρου Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, βρισκόταν καθ’ οδόν για τα εγκαίνια ενός νέου κυβερνητικού κτιρίου στις 16 Μαρτίου 1978 όταν απήχθη και όταν σκοτώθηκαν οι πέντε σωματοφύλακές του. Η κυβέρνηση Μόρο επρόκειτο να προωθήσει την ιδέα του «ιστορικού συμβιβασμού» μεταξύ του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, του μεγαλύτερου κομμουνιστικού κόμματος τότε στη Δύση. Μεσούντος του Ψυχρού Πολέμου, τα σχέδια του Μόρο προκαλούσαν έντονη ανησυχία στη Ρώμη, τη Μόσχα και την Ουάσιγκτον.
Στη διάρκεια των οκτώ εβδομάδων προτού η σορός του Μόρο βρεθεί διάτρητη από σφαίρες στις 9 Μαΐου, η ιταλική κυβέρνηση επέμενε ότι δεν μπορεί να διαπραγματευτεί με τρομοκρατικές οργανώσεις. Η τεράστια επιχείρηση της ιταλικής αστυνομίας δεν κατάφερε να σώσει τον Μόρο. Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι η αστυνομία είτε δεν χειρίστηκε σωστά τις πληροφορίες που είχε είτε τις αγνόησε.
Εισαγγελείς φέρονται ότι εξετάζουν αν υπάρχουν αρκετά στοιχεία ώστε να ξανανοίξουν την υπόθεση. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας La Repubblica, οι εισαγγελείς δρουν με βάση νέους ισχυρισμούς και πληροφορίες που είχαν τα τελευταία χρόνια.
Αυτό που φέρεται ότι έχει τη μεγαλύτερη σημασία για τους εισαγγελείς, είναι ένα βιβλίο που έγραψε ένας πρώην δικαστής ο οποίος ήταν επικεφαλής των ερευνών στην υπόθεση Μόρο, ο οποίος εμπλέκει ξένες μυστικές υπηρεσίες όπως η KGB και ανώτατους αξιωματούχους του ιταλικού κράτους. Ο Φερντινάντο Ιμποζιμάτο, σήμερα επίτιμος πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ιταλίας, αναφέρθηκε στους πρώην πρωθυπουργούς Τζούλιο Αντρεότι και Φραντσέσκο Κοσίγκα, μιλώντας στον ιστότοπο AffarItaliani: «Ο ρόλος της ιταλικής πολιτικής τάξης ήταν να είναι απολύτως υποταγμένη στην ηγεμονία των ξένων δυνάμεων. Στην Ιταλία εκτελέστηκαν εντολές που δόθηκαν από το εξωτερικό». Ο Αντρεότι πέθανε τον περασμένο μήνα. Ο Κοσίγκα πέθανε το 2010. Ο Αντρεότι είχε καταδικαστεί αλλά αργότερα απηλλάγη από την κατηγορία ότι διέταξε τη δολοφονία ενός δημοσιογράφου που φερόταν ότι ήξερε πολλά για την υπόθεση Μόρο. O Μιγκέλ Γκοτόρ, κεντροαριστερός πολιτικός και ιστορικός καταδίκασε την πνευματική και πολιτική οκνηρία που οδήγησε στο να εξακολουθεί να καλύπτεται από μυστήριο η υπόθεση Μόρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.