Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Για να υπερασπιστεί την ελευθερία...



Ο Εντ Σνόουντεν διέρρευσε τα έγγραφα για τις υποκλοπές
Reuters, A.P., ΑΠΕ
OYAΣΙΓΚΤΟΝ. «Η NSA βάζει στο στόχαστρο την επικοινωνία όλων». Τα λόγια ενός 29χρονου, που μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες είχε πρόσβαση στα άδυτα της ισχυρότερης υπηρεσίας πληροφοριών στον κόσμο, έχουν προξενήσει βαθύτατο προβληματισμό σε μεγάλο μέρος του αμερικανικού πολιτικού φάσματος. Η αντίδραση στις αποκαλύψεις στις οποίες προέβη ο Εντουαρντ Σνόουντεν μέσω των εφημερίδων «Γκάρντιαν» και «Ουάσιγκτον Ποστ» θυμίζει στιγμές 1975, όταν ανάλογες αποκαλύψεις οδήγησαν σε νομοθετικές προσπάθειες για τον έλεγχο των μηχανισμών των πληροφοριών.
Την Κυριακή, ο Σνόουντεν αναγνώρισε δημοσίως ότι εκείνος προμήθευσε τον «Γκάρντιαν» και την «Ουάσιγκτον Ποστ» με τα έγγραφα που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη, την περασμένη εβδομάδα. Το πρώτο έγγραφο ήταν ένα αντίγραφο της δικαστικής εντολής που είχε λάβει η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Verizon για τη χορήγηση στοιχείων των τηλεφωνημάτων όλων ανεξαιρέτως των πελατών της στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών NSA. Το έγγραφο υποδείκνυε ότι οι δικαστικές άδειες για παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων δεν αφορούν συγκεκριμένους αριθμούς, αλλά συνολικά τους πελάτες κάθε εταιρείας.
Η δεύτερη αποκάλυψη αφορούσε την παρακολούθηση του περιεχομένου ηλεκτρονικής επικοινωνίας, βιντεοδιασκέψεων, ιντερνετικών τηλεφωνημάτων, εγγράφων κ.λπ. από τη ΝSA σε συνεργασία με εταιρείες όπως οι Google, Microsoft, Apple, YouTube, Facebook κ.ά.
Τυπικά υπάλληλος της εταιρείας Booz Allen, ο Εντουαρντ Σνόουντεν εργαζόταν τους τελευταίους μήνες ως αναλυτής πληροφοριακών υποδομών στη NSA. Νωρίτερα είχε εργαστεί στο ίδιο πόστο ως υπάλληλος της εταιρείας Dell, ενώ προηγουμένως εργαζόταν για λογαριασμό της CIA στη Γενεύη.
«Ειχα προνομιακή πρόσβαση και αυτό σημαίνει ότι είδα πολύ περισσότερα και ενοχλητικότερα από ό,τι ένας κοινός υπάλληλος», εξήγησε ο Σνόουντεν στον δημοσιογράφο Γκλεν Γκρίνγουαλντ, σε συνέντευξη που βρίσκεται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Γκάρντιαν».
«Δεν θέλω να ζήσω σε μια κοινωνία που κάνει τέτοιου είδους πράγματα. Δεν θέλω να ζήσω σε έναν κόσμο, όπου οτιδήποτε κάνω και λέω καταγράφεται. Δεν είμαι διατεθειμένος να υποστηρίξω κάτι τέτοιο».
Ο Σνόουντεν ζούσε με τη φίλη του στη Χαβάη («στον παράδεισο», όπως είπε), και οι ετήσιες απολαβές του προσέγγιζαν τα 200.000 δολάρια.
Στις 20 Μαΐου ζήτησε αναρρωτική άδεια και έφυγε από τη Χαβάη, μαζί με τα έγγραφα που δημοσιεύθηκαν και άλλα που πρόκειται να δημοσιευθούν, με προορισμό το Χονγκ Κονγκ. «Ο κύριος φόβος μου είναι ότι θα κυνηγήσουν την οικογένειά μου, τους φίλους μου, τη σύντροφό μου, όλους αυτούς με τους οποίους σχετίζομαι», είπε. «Θα πρέπει να ζήσω με τον φόβο αυτό για την υπόλοιπη ζωή μου».
Στην ερώτηση γιατί επέλεξε το Χονγκ Κονγκ, ο Σνόουντεν απάντησε ότι το Χονγκ Κονγκ «υπερασπίζεται την ελευθερία του λόγου και το δικαίωμα πολιτικής διαφωνίας». Ο 29χρονος δήλωσε ότι στόχος του είναι να αποφύγει «την τσιμπίδα των ΗΠΑ» για όσο διάστημα μπορεί, αν και γνωρίζει πως «αν θέλουν να σε πιάσουν, τελικά σε πιάνουν».
O επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, Τζέιμς Κλάπερ, δήλωσε ότι ο Σνόουντεν «προξένησε τεράστια, σοβαρή ζημία». Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.