Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Β. Λυσσαρίδης, Χρ. Ιακώβου για την κρίση του Ελληνισμού



Όσοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε σε ένα πολυπληθές ακροατήριο τη συζήτηση που διοργάνωσαν το Ίδρυμα Μελέτης και Έρευνας και το Κυπριακό Κέντρο Μελετών (ΚΥΚΕΜ), την περασμένη Παρασκευή στη Λεμεσό, με ομιλητές τους Βάσο Λυσσαρίδη και Χρήστο Ιακώβου απολαύσαμε δύο εξαιρετικές ομιλίες από δύο δεινούς ρήτορες. Το θέμα της συζήτησης ήταν: «Ο Ελληνισμός σε κρίση: Αναζητώντας όραμα για το μέλλον».

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, σε μία ομιλία με το γνωστό γλαφυρό ύφος όπως μας έχει συνηθίσει τόσα χρόνια, τόνισε ότι μπορεί ο Eλληνισμός απέκτησε κρατική υπόσταση και γεωγραφικά σύνορα στις αρχές του 19ου αιώνα όμως πριν από αυτό, επί τρεισήμισι χιλιάδες χρόνια, οι Έλληνες δεν είχαμε ούτε κράτος ούτε σύνορα. Eίχαμε όμως πατρίδα. Kι όταν τις αρχαίες κοιτίδες της ιστορίας μας τις όριζαν κατακτητές αλλοεθνείς, πατρίδα για τους Έλληνες ήταν η γλώσσα τους, η εκκλησία τους, η παράδοσή τους. Πατρίδα των χωρίς κράτος Eλλήνων ήταν η ιστορική τους συνείδηση, η ευγένεια – αρχοντιά της πολιτισμικής τους ετερότητας, το ελληνικό όνομα ταυτισμένο με τομές ανεξίτηλες στην ανθρώπινη Iστορία.

Ο διευθυντής του ΚΥΚΕΜ, Χρήστος Ιακώβου, ο οποίος καθήλωσε το ακροατήριο με τις τολμηρές και ανεξάρτητες τοποθετήσεις του αναφέρθηκε στα κόμματα που συγκροτούν το σκηνικό εξουσίας και τα οποία εναλλάσσονται ή παρασιτούν στην εξουσία σε Ελλάδα και Κύπρο σήμερα τονίζοντας ότι δεν είναι πολιτικοί σχηματισμοί με κυριολεκτική σημασία. Εκφράζουν απόψεις και ιδέες για τα προβλήματα του ελληνισμού, αλλά δεν έχουν πρόταση πολιτική, δεν υποψιάζονται την επιτελική λογική, την στρατηγική προετοιμασία που προϋποθέτει η συγκρότηση μιας πολιτικής πρότασης. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αυστηρή και αφοπλιστική κριτική του Χρήστου Ιακώβου στις ηγεσίες που άσκησαν την εξουσία στην Κύπρο, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με αποκορύφωμα τους λανθασμένους χειρισμούς στη διαχείριση του ΟΧΙ και στην αποδοχή της διζωνικής ομοσπονδίας από τον Τάσσο Παπαδόπουλο. Επιτέλους, όταν κάποιοι αρχίζουν να μιλούν ελεύθερα και με επιχειρήματα οι δημόσιες συζητήσεις γίνονται παραγωγικές και επωφελείς για την κοινωνία. Ελπίζουμε να δούμε τέτοιες συζητήσεις να επαναλαμβάνονται και σε άλλες πόλεις. 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΟΝΤΙΚΙ»
7/6/2013





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.