Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

The Time : Ενοικιάζονται λόρδοι!! (Lords for Hire)



Σκίτσο στους Sunday Times:  Westminster FOR SALE (Η Βουλή προς πώληση)

Με ένα καλό λομπίστα μπορείς να νοικιάσεις ένα λόρδο (ή μια βαρόνη προκειμένου), ή ένα βουλευτή να προωθήσει τα συμφέροντά σου υποβάλλοντας ερωτήσεις στη Βουλή και αναγκάζοντας την κυβέρνηση να ανταποκριθεί και έτσι να προωθήσεις κάτι για το οποίο διαφορετικά η κυβέρνηση δεν θα δώσει προσοχή.  Το νέο αυτό σκάνδαλο άρχισαν τις τελευταίες μέρες να προβάλουν η μια μετά την άλλη οι βρετανικές εφημερίδες.
Οι Κυριακάτικοι Τάιμς την περασμένη Κυριακή  (23.6.2013)  με ειδησιογραφικό δύο σελίδων προβάλουν ότι λομπίστες μπορούν πολύ εύκολα να πείσουν και να χρησιμοποιήσουν κοινοβουλευτικές ομάδες για την προώθηση επιχειρηματιών πελατών τους. Η εφημερίδα αποκαλύπτει  δηλώσεις συγκεκριμένου λομπίστα, ο οποίος χαρακτηρίζει τους βουλευτές ως να έχουν προβατικοποιημένη διάνοια που μπορεί να τους κάνει ότι θέλει, το καυχήθηκε σε δημοσιογράφο, ο οποίος τον προσέγγισε υπό κάλυψη.  (Πλαισιώνουν το ειδησιογραφικό τους και με ένα σκίτσο « Η Βουλή προς πώληση»).

ALL - PARTY TOP TEN
Η εφημερίδα δημοσίευσε και ένα κατάλογο  με 10  βουλευτές και λόρδους  (ALL-PARTY TOP 10)  που είναι μέλη , σε δεκάδες κοινοβουλευτικές ομάδες ο καθένας,  εκ μέρους των οποίων υποβάλουν ερωτήσεις κατά διαστήματα με πρώτον τον βουλευτή για 38 χρόνια Σερ Peter Bottomley ο οποίος ανήκει γράφει,  σε 173 τέτοιες ομάδες. «Ορισμένοι από αυτούς (έγραψε η εφημερίδα) έχουν παρουσιάζει εκθέσεις που ήταν προς όφελος εκείνων που τους βοηθούν οικονομικά και που παρουσιάστηκαν σε υπουργούς και επιτροπές κλειδιά του κοινοβουλίου».   Εμείς επισημαίνουμε τον 10ο στη σειρά, τον φιλότουρκο βορειοιρλανδό λόρδο Kilclooney  ο οποίος φέρεται να είναι μέλος σε 51  τέτοιες κοινοβουλευτικές ομάδες στις 36 εκ των οποίων διατηρεί αξιωματική θέση.
(Σημ. Ο λόρδος Kilclooney ουσιαστικά είναι ο John David Taylor ο οποίος πήρε το τίτλο του βαρώνου  μετά τις εκλογές το 2001.  Υπηρέτησε και ως  εκπρόσωπος του Φόρειν΄ Οφις μεταξύ 1997-2001. Ο εν λόγω λόρδος σε δηλώσεις του δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία,  και είναι ένας από εκείνους που προβάλουν την αναγνώριση των κατεχομένων και των συμφερόντων των Τούρκων στη Βουλή των Λόρδων δημιουργώντας συζητήσεις υπέρ των τουρκικών συμφερόντων. Πληροφορίες λένε ότι ο εν λόγω λόρδος κατέχει και σπίτι στο κατεχόμενο Καζάφανη όπως και άλλος συνάδελφός του).   

Εν τω μεταξύ το έγκυρο περιοδικό The Time στην έκδοσή του ημερ. 8 Ιουνίου 2013, αναφέρει ότι το πρόγραμμα Πανοράμα του Μπι Μπι Σι, πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι ο
Συντηρητικός βουλευτής Patrick Mercer  πρόσφερε σε μια υποτιθέμενη εταιρία λόμπυ μαιμού, κάρτα ασφάλειας εισόδου στη Βουλή των Κοινοτήτων έναντι £4,000 λιρών, η οποία (εταιρία) του ζήτησε να υποβάλει ερωτήσεις στη Βουλή σε σχέση με τη Φίτζι. Την επομένη οι Κυριακάτικοι  Τάιμς  αποκάλυψαν παρόμοια ανάμιξη τριών λόρδων, του λόρδου Cunnigham, λόρδου Mackenzie και του βορειο-Ιρλανδού λόρδου  Laird. Ο Cunnigham παρουσιάζεται ως να προσφέρεται να υποβάλει ερωτήσεις και να μιλήσει εκ μέρους μιας εταιρίας ενέργειας μαιμού, έναντι £144,000 το χρόνο!
Και οι τέσσερις τους αρνούνται ότι διέπραξαν κάτι το λάθος αλλά από μόνοι τους ζήτησαν να ερευνηθούν.
Η δε Observer έγραψε ότι το σκάνδαλο αυτό δεν ήταν έκπληξη και υπενθυμίζει τη  δήλωση του πρωθυπουργού David Cameron ο οποίος κατά τη διάρκεια του προηγούμενου σκανδάλου με τα έξοδα των βουλευτών είχε προβλέψει ότι το επόμενο μεγάλο σκάνδαλο που θα ερχόταν ήταν αυτό με τα λόμπυ. Και ότι στη συμφωνία της συνεργασίας με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες είχε υποσχεθεί να εισαγάγει σχετική νομοθεσία, που να ελέγχει τους λομπίστες, όμως μέχρι σήμερα τίποτα δεν έγινε, τονίζει η εφημερίδα.

Για το ίδιο θέμα η Guardian επισημαίνει ότι τουλάχιστον ο βουλευτής Patrick Mercer δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ξανα-υποβάλει υποψηφιότητα το 2015, αποχώρησε από το Συντηρητικό Κόμμα και συνεχίζει ως ανεξάρτητος,  όμως με τους άλλους τρείς λόρδους τίποτα δεν γίνεται θα συνεχίσουν εκεί έστω και αν οι κατηγορίες εναντίον τους τεκμηριωθούν. Λόγια πολλά,  γράφει η εφημερίδα,  αλλά έργα λίγα.  

Φανούλα Αργυρού
Ερευνήτρια/δημοσιογράφος
Λονδίνο
24.6.2013

All-party top 10

Top 10 list of the MPs and peers who are members of all-party parliamentary groups


MP/peer                                                              Groups                Officers (chairs, treasurers or secretaries)

Peter Bottomley                                                  173                  29
Davide Amess                                                      97                   15
Andrew Rosindell                                                88                   44
Mark Pritchard                                                      81                   41
Andrew George                                                   67                    13
Lord Dubs                                                            66                    19
Nigel Evans                                                         66                     2
Tony Baldry                                                         64                     11
Clive Betts                                                           55                       8
Lord Kilclooney                                                  51                     36

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.