Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

Δημιουργείται η «ομάδα όνειρο» για το Αφγανιστάν


Των Tom Shanker και Eric Schmitt
The New York Times 


Ο νέος διοικητής της αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης στο Αφγανιστάν, στρατηγός Στάνλεϊ Μακρίσταλ έλαβε «λευκή επιταγή» προκειμένου να δημιουργήσει τη δική του «ομάδα όνειρο» από ειδικούς και βετεράνους των ειδικών μονάδων με στόχο την υλοποίηση μιας νέας στρατηγικής που προβλέπει αιφνιδιαστικές επιθέσεις εναντίον των Ταλιμπάν και των λαθρεμπόρων ναρκωτικών της περιοχής. Πρόκειται για κίνηση που καθιστά σαφές ότι οι νέοι ένοικοι του Λευκού Οίκου πιστεύουν ακράδαντα ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έδωσε την πρέπουσα σημασία στον πόλεμο του Αφγανιστάν.

Ο στρατηγός Μακρίσταλ προτίθεται να συγκεντρώσει τετρακόσιους αξιωματικούς και στρατιώτες, οι οποίοι θα μετακινούνται διαρκώς μεταξύ ΗΠΑ και Αφγανιστάν για τρία χρόνια. Αυτού του είδους η αφοσίωση σ’ ένα μέτωπο πολέμου θεωρείται πρωτοφανής για τα δεδομένα του στρατεύματος -με εξαίρεση τις ειδικές δυνάμεις- αντανακλά, ωστόσο, το σκεπτικό του στρατηγού Μακρίσταλ. Υπενθυμίζεται δε, ότι ο τελευταίος υπηρέτησε ως μέλος μυστικών ομάδων καταδρομέων τόσο στο Ιράκ, όσο και στο Αφγανιστάν για μια πενταετία. Η προαγωγή του στρατηγού Μακρίσταλ εγκρίθηκε πρόσφατα από τη Γερουσία. Ο ίδιος αναμενόταν να αναχωρήσει άμεσα για την Καμπούλ, πλην όμως, στενοί του συνεργάτες ανέφεραν ότι θα πραγματοποιήσει πρώτα στάσεις σε δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Συνεργάτες του στρατηγού Μακρίσταλ αποκάλυπταν ότι ο τελευταίος θα γίνει ο πρώτος Αμερικανός διοικητής στο Αφγανιστάν που θα έχει υπό τις διαταγές του έναν αντιστράτηγο. Πρόκειται για τον Ντέιβιντ Ροντρίγκεζ, ο οποίος διοίκησε μονάδες στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ και επιπλέον θεωρείται επιστήθιος φίλος του στρατηγού Μακρίσταλ.

Ο νέος Αμερικανός διοικητής στο Αφγανιστάν επέλεξε, επίσης, τον πρώην σύμβουλο του Πενταγώνου, υποστράτηγο Μάικλ Φλιν, για τη θέση του επικεφαλής του τμήματος της υπηρεσίας πληροφοριών στην Καμπούλ. Παράλληλα, ο υποστράτηγος Σκοτ Μίλερ έχει αναλάβει τη σύσταση ενός νέου πυρήνα για τον συντονισμό μεταξύ των δυνάμεων σε Αφγανιστάν και Πακιστάν.

Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, ναύαρχος Μάικ Μιούλεν, διεμήνυσε στον στρατηγό Μακρίσταλ ότι μπορεί να διαλέξει όποιους συνεργάτες επιθυμεί, καθώς «ο πόλεμος στο Αφγανιστάν αποτελεί πλέον προτεραιότητα για την αμερικανική κυβέρνηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.