Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Σταμάτησαν οι πωλήσεις ακινήτων στα κατεχόμενα


Milliyet 
(29/6/2009)



Η πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων [ΔΕΚ], η οποία καταδίκασε το ζεύγος Όραμς λόγω του ότι έχτισε κατοικία σε ε/κ οικόπεδο, έπληξε και την Κτηματαγορά της “ΤΔΒΚ”. Περίπου 15.000 κατοικίες σε όλη τη “χώρα” έμειναν αδιάθετες.  

Εκπρόσωποι του τομέα απηύθυναν έκκληση στην Τουρκία, ζητώντας να εγγυηθεί τους τίτλους ιδιοκτησίας που πουλήθηκαν στους ξένους. Στην “ΤΔΒΚ” πάρα πολλές κατοικίες έχουν οικοδομηθεί πάνω σε οικόπεδα, τα οποία πριν το 1974 ανήκαν σε Ε/κ. Οι ξένοι, πάλι, αγοράζοντας ακίνητα ζητούν παράλληλα και εγγύηση «για τους τίτλους ιδιοκτησίας τους οποίους εκχωρεί η ΤΔΒΚ».

Ο εκπρόσωπος του κλάδου, Σουνγκούρ, ανέφερε: «Εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της ΤΔΒΚ στείλουν το κατάλληλο μήνυμα για τους τίτλους ιδιοκτησίας, τότε θα μπορέσει να επιλυθεί το πρόβλημα. Δεν λέμε να στείλει το μήνυμα ο Π/Θ Ερντογάν. Εμάς, μας αρκεί μια ανακοίνωση εκ μέρους ενός αρμοδίου της Τουρκίας ή του πρέσβη της Τουρκίας στη Λευκωσία». 

Ο ίδιος χαρακτηριστικά ανέφερε: «Στις πωλήσεις διαδραμάτιζε ρόλο και η επιρροή της Τουρκίας και του τουρκικού στρατού. Όταν πουλούσαμε τις κατοικίες αυτές, τους δίναμε και την εγγύηση ότι η Τουρκία είναι εδώ, ο τουρκικός στρατός είναι εδώ. Όμως, τον τελευταίο καιρό έχει δημιουργηθεί η αίσθηση ότι η Τουρκία δεν βρίσκεται στο πλευρό της ΤΔΒΚ. Αυτό είναι κάτι πολύ κακό. Εμείς δίνουμε μεγάλη σημασία στην ύπαρξη της Τουρκίας και των ΤΕΔ». Ανέφερε, επίσης, ότι ενώ οι τιμές των κατοικιών “τουρκικής” ιδιοκτησίας έχουν ανέβει στα ύψη, αντίθετα δεν μπορούν να βρεθούν αγοραστές για τις κατοικίες που διαθέτουν ε/κ τίτλους ιδιοκτησίας.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών της “ΤΔΒΚ”, Σονέρ Γετκιλί, αναφερόμενος στην προσφυγή Όραμς επεσήμανε ότι οι πωλήσεις προς την Αγγλία έφτασαν σε σημείο στασιμότητας και ότι πρέπει να δημιουργηθούν άλλες εναλλακτικές λύσεις με χώρες εκτός Ε.Ε., σημειώνοντας ότι πρέπει να γίνει στροφή του κτηματομεσιτικού τομέα προς τις χώρες της Μ. Ανατολής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.