Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Οι πραιτωριανοί του ισλαμικού καθεστώτος



Του Neil MacFarquhar
Οι καθημερινές διαδηλώσεις εναντίον του Μαχμούντ Αχματίνετζάτ στο Ιράν πραγματοποιήθηκαν μέχρι στιγμής σε σχετικά ειρηνικό κλίμα. Οι Ιρανοί, όμως, ζουν με τον φόβο της νυχτερινής βίας, που ασκούν οι πολιτοφύλακες Μπασίτζ, με ξυλοδαρμούς, λεηλασίες και πυρά εναντίον διαδηλωτών, τους οποίους εντοπίζουν στις πρωινές διαδηλώσεις.
Η φιλοκυβερνητική διαδήλωση που πραγματοποίησαν το μεσημέρι 19ης Ιουνίου οι Μπασίτζ σηματοδότησε την πρώτη τους δημόσια εμφάνιση. Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Μιρ Χουσεΐν Μουσαβί, δημοσίευσε δύο ανοικτές επιστολές στην ιστοσελίδα του την ίδια ημέρα. Στην πρώτη, ο Μουσαβί καταδικάζει τον θάνατο επτά διαδηλωτών σε ειρηνική διαδήλωση, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί ευθέως στους Μπασίτζ. «Προσπάθησαν να μετατρέψουν αυτή τη θριαμβευτική συγκέντρωση σε κτηνώδη αντιπαράθεση, αφήνοντας πικρή γεύση στα στόματα όσων αγαπούν το Ιράν», έγραφε ο Μουσαβί. Στη δεύτερη επιστολή του που απευθύνεται στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, ο υποψήφιος πρόεδρος χαρακτηρίζει τη δράση των πολιτοφυλάκων «έργο προβοκατόρων». Το γεγονός ότι οι Μπασίτζ δεν φορούν στολές, λέει ο Μουσαβί, και κανένα διακριτικό που να αποκαλύπτει ότι είναι κρατικοί λειτουργοί, αλλά και η τακτική τους που αφορά την πρόκληση βίαιων επεισοδίων λίγο πριν από την έφοδο της αστυνομίας, τους προσδίδει την ιδιότητα του προβοκάτορα.
Η λέξη Μπασίτζ σημαίνει μαζική κινητοποίηση στα Περσικά, ενώ η οργάνωση στις πρώτες της ημέρες συγκέντρωνε στις τάξεις της τους εθελοντές που ο αγιατολάχ Χομεϊνί έστελνε στην πρώτη γραμμή των μαχών με το Ιράκ. Πολλοί από αυτούς πέθαναν εφορμώντας πάνω σε ιρακινά ναρκοπέδια. Οι Μπασίτζ «επανιδρύθηκαν» στα τέλη της δεκαετίας του 1990, αφού η κυβέρνηση θεώρησε ότι κινδυνεύει να απολέσει τον έλεγχο ύστερα από τις ταραχές του 1998 και τις φοιτητικές διαδηλώσεις του 1999. «Αποφάσισαν να επενδύσουν σε μία πολιτοφυλακή, ικανή να καταλάβει τον δρόμο και που δεν θύμιζε –τουλάχιστον οπτικά– ένστολες στρατιωτικές δυνάμεις», λέει αναλυτής του Ιράν.
Τα μέλη των Μπασίτζ, που τύποις ανήκουν στους Επαναστατικούς Φρουρούς, είναι συνήθως νέοι από χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, που εξασφαλίζουν αναβολή στράτευσης, εγγυημένη θέση σε συγκεκριμένα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και μικρή χρηματική αποζημίωση για τους κόπους τους. Ουδείς γνωρίζει ακριβώς τον αριθμό τους, που τοποθετείται μεταξύ 200.000 και ενός εκατομμυρίου μελών. Κατά τη διάρκεια των βραχύβιων φοιτητικών διαδηλώσεων στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης το 2003, οι Μπασίτζ κυκλοφορούσαν με μοτοσικλέτες, αναζητώντας φοιτητές, τους οποίους χτυπούσαν αλύπητα με γκλομπς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.