Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Τελικά αφήνουν ήσυχη τη ΜΙΤ

Reuters

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Οι Τούρκοι εισαγγελείς εγκατέλειψαν τελικά την προσπάθεια να ανακρίνουν επιφανείς πράκτορες της Εθνικής Μυστικής Υπηρεσίας, ΜΙΤ, για την υπόθεση του μυστικού διαλόγου των τελευταίων με Κούρδους μαχητές, αφού παρενέβη η κυβέρνηση ενάντια στις έρευνές τους. Σχολιάζοντας για πρώτη φορά το θέμα δημοσίως, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διέψευσε ότι η υπόθεση έχει πυροδοτήσει διαμάχη μεταξύ της αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών.

Η φημολογία άρχισε την περασμένη εβδομάδα, όταν οι εισαγγελείς επιχείρησαν να ανακρίνουν τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, Χακάν Φιντάν, στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, σχετικά με τη διείσδυση της ΜΙΤ σε μια οργάνωση που συνδέεται με το κουρδικό Εργατικό Κόμμα, PKK. Οι εισαγγελείς επίσης δρομολόγησαν έρευνες για τον μυστικό διάλογο που η ΜΙΤ διεξήγαγε με το PKK στο Οσλο το 2010, εν μέσω ανησυχιών ότι οι πράκτορες προσέφεραν πάρα πολλές παραχωρήσεις στους μαχητές. Το τουρκικό Κοινοβούλιο, κατόπιν όμως, ενέκρινε απόφαση για την παύση των ανακρίσεων κατασκόπων όταν δεν έχει δοθεί η σχετική άδεια του πρωθυπουργού. Η κυβέρνηση κατέθεσε εσπευσμένα την τροποποίηση, αμέσως μόλις εκλήθη για ανακρίσεις ο κ. Φιντάν, ενώ η αντίδρασή της ερμηνεύτηκε ως ένδειξη ρήξης στους κόλπους του κράτους με αιχμή τους τρόπους επίλυσης του κουρδικού προβλήματος. Η αντιπολίτευση, τώρα, ενδέχεται να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο, καθώς οι προσπάθειες του κ. Ερντογάν να λύσει το Κουρδικό, προσφέροντας στους μαχητές παραχωρήσεις, π.χ., στο θέμα της χρήσης της κουρδικής γλώσσας, δημιουργούν υποψίες σε εθνικιστικές και άλλες παρατάξεις. Ο Τούρκος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει διαμάχη μεταξύ των θεσμών της χώρας. Είναι απίθανο». Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, όμως, η ΜΙΤ, την οποία ελέγχει ο κ. Ερντογάν, έχει επανειλημμένως συγκρουστεί με την αστυνομία αφού κρατήθηκαν και εκτέθηκαν μυστικοί πράκτορες στη διάρκεια επιδρομών κατά του PKK.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.