Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Με λήψη νέων μέτρων για τη Συρία απειλούν οι ΗΠΑ

Η καλύτερη εξέλιξη για τη Συρία θα ήταν να βρεθεί μια πολιτική λύση στην κρίση αλλά στην περίπτωση που ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ απορρίψει αυτήν την διευθέτηση οι ΗΠΑ «ίσως χρειαστεί να μελετήσουν πρόσθετα μέτρα», ανέφερε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Βικτόρια Νάλαντ, ερωτώμενη για το θέμα της παροχής βοήθειας προς τη συριακή αντιπολίτευση, είπε στους δημοσιογράφους ότι «ο καλύτερος τρόπος είναι μια πολιτική λύση».

«Δεν πιστεύουμε ότι έχει νόημα να συμβάλουμε τώρα στην περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της Συρίας. Δεν θέλουμε να δούμε τη βία να αυξάνεται. Με αυτό ως δεδομένο (...) αν δεν μπορέσουμε να ωθήσουμε τον Άσαντ να υποχωρήσει στις πιέσεις, ίσως χρειαστεί να σκεφτούμε πρόσθετα μέτρα», τόνισε.

Νωρίτερα, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού είχε ζητήσει από όλες τις πλευρές στη Συρία να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός για δύο ώρες ημερησίως, προκειμένου να μπορέσουν οι εθελοντές της να παράσχουν βοήθεια στους αμάχους. Ο επικεφαλής του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, στον οποίο έχουν ενταχθεί οι λιποτάκτες στρατιώτες, τάχθηκε υπέρ της πρότασης αυτής.

«Δεχόμαστε θετικά αυτήν την έκκληση», είπε ο συνταγματάρχης Ριάντ αλ-Ασάαντ, την ώρα που οι βομβαρδισμοί στην πόλη Χομς συνεχίζονται, για 18η ημέρα. Και το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, ο μεγαλύτερος αντιπολιτευόμενος σχηματισμός, ζήτησε να σταματήσει η «πολιορκία» της Χομς και να παρασχεθεί βοήθεια στους κατοίκους των βομβαρδισμένων συνοικιών.

Η συριακή κυβέρνηση πάντως δεν έχει ακόμη απαντήσει στην έκκληση του Ερυθρού Σταυρού.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.