Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Μάχη Χαμενεΐ - Αχμεντινετζάντ στην κάλπη

A. P., Reuters

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Σε επίδειξη ισχύος του αγιατολάχ Χαμενεΐ αναμένεται να εξελιχθούν οι κάλπες που θα στηθούν στις 2 Μαρτίου στο Ιράν, καθώς ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης της χώρας απέκλεισε από τα ψηφοδέλτια υποψηφίους που πρόσκεινται στον πρόεδρο Αχμεντινετζάντ. Η μονοπώληση της εξουσίας από τον Χαμενεΐ προεξοφλεί σκληρή στάση του Ιράν στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα, οι οποίες ενδέχεται να αρχίσουν το Σαββατοκύριακο.

Χθες δημοσιεύθηκαν οι λίστες των 3.444 εγκεκριμένων υποψηφίων για τις εκλογές, μεταξύ των 5.395 που είχαν θέσει υποψηφιότητα. Με το μεταρρυθμιστικό στρατόπεδο του Μοχάμεντ Χαταμί να μποϊκοτάρει ως επί το πλείστον τις εκλογές και το «πράσινο κίνημα» των Καρουμπί και Μουσαβί να βρίσκεται στο περιθώριο, η κύρια μάχη διεξάγεται ανάμεσα στους δύο πυλώνες του συντηρητικού στρατοπέδου, τον πρόεδρο Αχμεντινετζάντ και τον αγιατολάχ Χαμενεΐ.

Το αρμόδιο όργανο για την έγκριση των υποψηφίων, που πρόσκειται στον Χαμενεΐ, απέκλεισε χθες πολλούς γνωστούς υποψηφίους του Αχμεντινετζάντ, υποχρεώνοντάς τον να τους αντικαταστήσει με πρωτοεμφανιζόμενους. Σε περίπτωση που το νέο Κοινοβούλιο περιέχει πολλούς πολιτικούς του αντιπάλους, ο Αχμεντινετζάντ αντιμετωπίζει τον κίνδυνο κοινοβουλευτικών ερευνών για μια σειρά υποθέσεων διαφθοράς.

Ενώ όμως στους κόλπους του καθεστώτος επικρατεί αναβρασμός, στις σχέσεις του προς τα έξω το Ιράν χρησιμοποιεί απολύτως σαφή γλώσσα. Χθες το υπουργείο Εξωτερικών διευκρίνισε ποιοι είναι οι «όροι» που είχαν αορίστως αναφερθεί τις περασμένες ημέρες προκειμένου να συνεχίσει η προμήθεια πετρελαίου προς την Ευρώπη. Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ραχμίν Μεχμανπαράστ, είπε ότι το Ιράν επιζητεί εγγυήσεις πληρωμής, συμβόλαια διαρκείας «τριών ώς πέντε ετών» και δέσμευση από τους αγοραστές ότι δεν θα προχωρήσουν στη μονομερή ακύρωση συμβολαίων.

Οι όροι αυτοί είναι ασύμβατοι με τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς το Ιράν, σύμφωνα με τις οποίες όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν περιθώριο ώς τον Ιούλιο προκειμένου να διακόψουν τις αγορές ιρανικού πετρελαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.