Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Ιρανός βομβιστής στην Μπανγκόκ

Τραυματίστηκε από χειροβομβίδα που εκτόξευσε σε βάρος αστυνομικών που τον καταδίωκαν
A.P., Reuters, AFP

ΜΠΑΝΓΚΟΚ. Σε ένα περιστατικό, το οποίο ενδεχομένως να συνδέεται με τις προχθεσινές επιθέσεις εναντίον των διπλωματικών αποστολών του Ισραήλ σε Νέο Δελχί και Τιφλίδα, ένας Ιρανός τραυματίστηκε σοβαρά στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης από χειροβομβίδα που εκτόξευσε ο ίδιος σε βάρος αστυνομικών που τον καταδίωκαν. Είχε προηγηθεί ισχυρότατη έκρηξη στο σπίτι που νοίκιαζε στο κέντρο της Ταϊλάνδης, στο οποίο η τοπική αντιτρομοκρατική υπηρεσία της χώρας ανακάλυψε μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών υλών. Σύμφωνα με την αστυνομία της Ταϊλάνδης, πρόκειται για τον Σαΐντ Μοραντί, ο οποίος έχασε και τα δύο του πόδια κατά την έκρηξη της χειροβομβίδας και που πλέον νοσηλεύεται φρουρούμενος σε νοσοκομείο της Ταϊλάνδης.

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ είχε προχθές κατηγορήσει τη σιιτική οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ και την ιρανική κυβέρνηση ότι κρύβονται πίσω από τις προχθεσινές απόπειρες δολοφονίας μελών των διπλωματικών του αποστολών σε Ινδία και Γεωργία. Μία γυναίκα, σύζυγος Ισραηλινού διπλωμάτη, τραυματίστηκε τη Δευτέρα στο Νέο Δελχί όταν άγνωστος που επέβαινε σε μοτοσικλέτα τοποθέτησε μαγνητική βόμβα σε αυτοκίνητο που έφερε διπλωματικές πινακίδες. Στη δε Τιφλίδα, οι Αρχές εξουδετέρωσαν έγκαιρα εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί κάτω από αυτοκίνητο της ισραηλινής πρεσβείας. Μερίδα αναλυτών θεωρεί ότι οι επιθέσεις σχετίζονται με την τέταρτη επέτειο από τη δολοφονία του υπαρχηγού της Χεζμπολάχ, Ιμάντ Μουγκνίγιε. Αλλοι, ωστόσο, θεωρούν ότι πρόκειται για απόπειρα της Τεχεράνης να απαντήσει στο κύμα βομβιστικών επιθέσεων εναντίον επιστημόνων που εργάζονται στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Σημειώνεται ότι για τις πιο πρόσφατες δολοφονίες Ιρανών επιστημόνων χρησιμοποιήθηκαν μαγνητικές βόμβες.

Σκηνές από κατασκοπευτικό θρίλερ ζωντάνεψαν χθες στην καρδιά της Μπανγκόκ, όταν έπειτα από ισχυρή έκρηξη σε σπίτι που νοίκιαζε ο Ιρανός Σαΐντ Μοραντί, ξεκίνησε μια καταδίωξη που κατέληξε στον αυτοτραυματισμό του τελευταίου.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, αμέσως μετά την έκρηξη, δύο αλλοδαποί εθεάθησαν να απομακρύνονται από το σπίτι, πριν ο αιμόφυρτος Μοραντί βγει στον δρόμο και αποπειραθεί να σταματήσει ένα ταξί. «Βλέποντάς τον γεμάτο αίματα, ο ταξιτζής δεν σταμάτησε και τότε εκείνος του πέταξε μια χειροβομβίδα και άρχισε να τρέχει», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας, υπό τον όρο της ανωνυμίας του. Στη συνέχεια, οι αστυνομικοί που είχαν ήδη καταφθάσει στο σημείο της έκρηξης εγκλώβισαν τον Μοραντί σε αδιέξοδο δρόμο και τότε αυτός εκτόξευσε εναντίον τους ακόμα μία χειροβομβίδα. «Με κάποιο τρόπο η χειροβομβίδα γύρισε πίσω και εξερράγη δίπλα του», ισχυρίστηκε ο αρχηγός της αστυνομίας στην Μπανγκόκ, Πανσιρί Πραπαουάτ. «Από την έκρηξη ακρωτηριάσθηκαν και τα δύο του πόδια», συνέχισε ο ίδιος, ο οποίος αποκάλυψε, ακόμα, ότι το διαβατήριό του βρέθηκε σε απόσταση λίγων μέτρων από το σημείο όπου τραυματίστηκε ο Μοραντί.

Ο Μοραντί αφίχθη στην Ταϊλάνδη από τη Σεούλ στις 8 Φεβρουαρίου και διέμεινε για δύο ή τρεις μέρες σε ξενοδοχείο του γνωστού τουριστικού θερέτρου Πουκέτ. Στη συνέχεια φέρεται να μετακινήθηκε στην περιοχή Χονμπουρί, η οποία βρίσκεται σε απόσταση δύο ώρες οδικώς από την Μπανγκόκ, όπου διέμεινε σε ξενοδοχείο πριν μετακινηθεί στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης. Ο κ. Πραπαουάτ δεν απέκλεισε την πιθανότητα να συνδέονται τα χθεσινά γεγονότα με την υπόθεση της σύλληψης ενός Λιβανέζου, ο οποίος οδήγησε την αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Ταϊλάνδης σε αποθήκη όπου βρέθηκαν τέσσερις τόνοι εκρηκτικών υλών.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε τη σύλληψη ακόμα ενός Ιρανού στο αεροδρόμιο της Μπανγκόκ λίγες ώρες μετά την έκρηξη στο σπίτι του Μοραντί. Σχολιάζοντας τα γεγονότα στην Ταϊλάνδη, ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ δήλωσε ευθέως ότι το Ιράν και οι «δορυφόροι» του κρύβονται πίσω και από τις εκρήξεις στην Μπανγκόκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.