Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Παραιτήθηκε ο Γερμανός πρόεδρος Κ. Βουλφ



«Έκανα λάθη, αλλά ήμουν πάντα ειλικρινής», δήλωσε ο παραιτηθείς ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας.

«Η Γερμανία χρειάζεται, για να αντιμετωπίσει και τις εσωτερικές και τις διεθνείς προκλήσεις, έναν πρόεδρο που να διαθέτει την στήριξη όχι μόνο της πλειοψηφίας, αλλά της μεγάλης πλειοψηφίας του γερμανικού λαού», δήλωσε ο Κρίστιαν Βουλφ, παραιτούμενος, πριν από λίγο από το αξίωμα του Ομοσπονδιακού προέδρου της Γερμανίας.

Ο κ. Βουλφ παραδέχθηκε ότι έκανε λάθη, τόνισε ωστόσο ότι ήταν πάντα ειλικρινής και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι νομικές έρευνες θα αποδείξουν ότι σε όλα τα αξιώματα τα οποία υπηρέτησε, έπραττε νόμιμα.

Σύμφωνα με το γερμανικό Σύνταγμα, τα καθήκοντα του προέδρου θα εκτελεί ο πρόεδρος της 'Ανω Βουλής (Bundesrat) Χορστ Ζέεχοφερ, στέλεχος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU).

Η εισαγγελία του Ανόβερου ζήτησε χθες το βράδυ την άρση της ασυλίας του Κρίστιαν Βουλφ ώστε να διερευνηθεί σειρά από κατηγορίες εναντίον του για αποδοχή αθέμιτων προνομίων.

Ο Κρίστιαν Βουλφ, 52 ετών, δέχεται από τα μέσα Δεκεμβρίου τις επικρίσεις των μέσων ενημέρωσης, τα οποία τον κατηγορούν ότι προσπάθησε να «πνίξει» μία υπόθεση ιδιωτικού δανείου που έλαβε από τη σύζυγο βιομηχάνου φίλου του όταν ήταν πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας.

Έκτοτε, δεν έχει περάσει εβδομάδα που να μην έχει έλθει στο φως νέα παρόμοια υπόθεση. Ο Κρίστιαν Βουλφ έχει απορρίψει τις κατηγορίες και στις αρχές Ιανουαρίου απέκλεισε το ενδεχόμενο παραίτησής του.

Η Αγγελα Μέρκελ είχε συναντήσει τον Ιούνιο 2010 μεγάλες δυσκολίες για να επιτύχει την εκλογή του Κρίστιαν Βουλφ μετά την αιφνίδια παραίτηση του Χορστ Κέλερ. Χρειάσθηκαν τρεις ημέρες ψηφοφοριών, καθώς οι μεγάλοι εκλέκτορες εκμεταλλεύθηκαν την περίσταση για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους προς την καγκελάριο και τον κυβερνητικό συνασπισμό του οποίου ηγείται.

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ «θύμα» της παραίτησης Βουλφ

Ο Κρίστιαν Βουλφ είναι το κύριο θύμα του δράματος που εξελισσόταν από τον Δεκέμβριο στη Γερμανία και κορυφώθηκε σήμερα, με την παραίτησή του από τη θέση του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Το άλλο θύμα είναι η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, η «σιδηρά κυρία» η οποία τον είχε επιλέξει ως υποψήφιο και τον είχε υποστηρίξει σθεναρά όταν άρχισαν οι αποκαλύψεις σε βάρος του.

Ο κ. Βουλφ είναι ο δεύτερος Πρόεδρος που παραιτείται στην διάρκεια κυβερνητικής θητείας της κυρίας Μέρκελ. Το 2010, ο Χορστ Κέλερ είχε αποφασίσει να τερματίσει πρόωρα την δεύτερη θητεία του, όταν ο Τύπος καυτηρίασε μια δήλωσή του και τον έχρισε «εθνικό γκαφατζή». Ο τεχνοκράτης Κέλερ - πρώην Πρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου - είχε πει ότι η Γερμανία συμμετέχει στον πόλεμο του Αφγανιστάν εν μέρει και για να εξυπηρετήσει τα οικονομικά της συμφέροντα. Μπορεί όμως να είναι τόσο κυνικός ο Πρόεδρος;

Σήμερα αυτοί οι λόγοι παραίτησης μοιάζουν παιδαριώδεις. Ο Κρίστιαν Βουλφ, ο νεότερος Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας, όταν ανέλαβε στα 51 του χρόνια, κλήθηκε να «πουλήσει» το νέο πρόσωπο της χώρας: ένα πρόσωπο σύγχρονο, ανοιχτό, μοντέρνο, μακριά από το αυστηρό, παραδοσιακό στερεότυπο. Ρόλο σε αυτή την αποστολή είχε και η ευπαρουσίαστη και δημοφιλής σύζυγός του, «η Γερμανίδα Μισέλ Ομπάμα», όπως τη χαρακτήριζαν οι ταμπλόιντ εφημερίδες. Αντ' αυτού όμως, οι αποκαλύψεις για δωρεάν εξωτικές διακοπές σε βίλες επιχειρηματιών, τα στεγαστικά δάνεια με προνομιακούς όρους, οι διάφορες «εξυπηρετήσεις» και βεβαίως τα ψέματα και οι δικαιολογίες που ακολούθησαν, κόστισαν στον θεσμό, στην Γερμανία και στην καγκελάριο Μέρκελ πολλά περισσότερα από όσα προσέφερε το φωτογενές ζευγάρι. Η καγκελάριος είχε περιφρονήσει τις εκκλήσεις των Σοσιαλδημοκρατών για την εκλογή ενός Προέδρου κοινής αποδοχής, προκειμένου, μετά την παραίτηση του κ. Κέλερ να αποφευχθεί ο διχασμός των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων. Προώθησε, αντιθέτως, τον πρώην Πρωθυπουργό της Κάτω Σαξονίας, ο οποίος πάντως κατάφερε να εκλεγεί μόνο στην τρίτη ψηφοφορία, με μόλις 625 από τις 1.242 ψήφους.

Για μία ακόμη φορά είχε περάσει το δικό της. Ο 70χρονος υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων, «ο Γερμανός Μαντέλα» Γιοαχίμ Γκάουκ, δεν είχε καμία τύχη. Η Καγκελάριος επέβαλε τη θέλησή της, βέβαιη ότι ο νέος Πρόεδρος κατ' αρχήν δεν επρόκειτο να της ασκήσει κριτική, όπως είχε κάνει στο παρελθόν ο Κέλερ. Επιπλέον, θεωρούσε την απήχηση που είχε το προεδρικό ζευγάρι στα ταμπλόιντ ως πλεονέκτημα για την εικόνα της Γερμανίας. Άλλωστε, αφού είχε καταφέρει να ξεφορτωθεί τους Σοσιαλδημοκράτες με τους οποίους συγκυβέρνησε στην προηγούμενη θητεία της, γιατί να τους κάνει τώρα το χατίρι;

Είναι η πρώτη σοβαρή ήττα της κ. Μέρκελ και μάλιστα σε μια εποχή δημοσκοπικής ευφορίας. Σήμερα, μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Κρίστιαν Βουλφ, κλήθηκε κι εκείνη να απευθυνθεί στους Γερμανούς και να τους πείσει ότι διατηρεί τον έλεγχο. Πήρε λοιπόν η ίδια την «πρωτοβουλία» να αναζητήσει κοινό υποψήφιο με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Ως επικρατέστεροι εμφανίζονται ο χριστιανοδημοκράτης υπουργός Άμυνας Τόμας ντε Μεζιέρ και ο σοσιαλδημοκράτης πρώην υπουργός Εξωτερικών της κυρίας Μέρκελ, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ. Ίσως όμως τη λύση να δώσει τελικά ο χαμένος του 2010. Ο πρώην πάστορας, ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Γιοαχίμ Γκάουκ φαίνεται ασφαλής και ακίνδυνη επιλογή. Κι αυτό είναι πλέον το σημαντικότερο.

Οι ηγέτες των κομμάτων θα συζητήσουν το θέμα της διαδοχής

Επιπλέον, η κ. Μέρκελ θα συναντηθεί αύριο με τους ηγέτες των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της διαδοχής του προέδρου Κρίστιαν Βουλφ.

Ο Βουλφ παραιτήθηκε νωρίτερα σήμερα μετά τις κατηγορίες για διαφθορά που διατυπώθηκαν σε βάρος του.

Η Μέρκελ θα συναντηθεί με τον Χορστ Ζεεχόφερ, τον επικεφαλής της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης - του «αδελφού» κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών-- και τον Φίλιπ Ρέσλερ των Ελευθέρων Δημοκρατών. Στη συνάντηση θα μετέχουν και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων.

Σύμφωνα με πηγές του κυβερνητικού συνασπισμού οι ηγέτες των κομμάτων προτίθενται να αφιερώσουν έως και πεντέμισι ώρες προκειμένου να συζητήσουν ποιος θα διαδεχτεί τον Βουλφ στην προεδρία.

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.