Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Άλλο “πολυμερής” και άλλο “διεθνής” διάσκεψη

Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2012, στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», σελ. 35.

Σύγχυση φαίνεται να επικρατεί μεταξύ Κυβερνητικών και άλλων πολιτικών κύκλων για το τι ακριβώς συμφωνήθηκε στο Greentree 2, σε σχέση με τη διάσκεψη που κάνει λόγο ο Γενικός Γραμματέας στη δήλωσή του που ακολούθησε της ολοκλήρωσης της συνάντησης.

Το κείμενο της δήλωσης του Γενικού Γραμματέα, ως μεταφράστηκε και επίσημα από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, κάνει λόγο όχι για «διεθνή», αλλά για «πολυμερή» διάσκεψη (multilateral conference). Από την άλλη, το ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου της 16ης Ιανουαρίου, αναφέρεται σε «διεθνή» διάσκεψη («…………. μη αποδοχή χρονοδιαγραμμάτων, επιδιαιτησίας ή σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης χωρίς να υπάρχει συμφωνία στα ουσιώδη θέματα που αφορούν τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού προβλήματος»).

Δύο ημέρες μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στο Greentree, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, επεσήμανε σε δηλώσεις του ότι: «Η κριτική για τα αποτελέσματα [της συνάντησης στο Greentree 2) επικεντρώνεται στην πρόθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, εάν τηρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, να συγκαλέσει διεθνή διάσκεψη.»

Υπογραμμίζεται ότι, οι δύο όροι, «διεθνής» και «πολυμερής» διάσκεψη, δεν είναι ούτε ταυτόσημοι, ούτε συνώνυμοι, αλλά υπέχουν καίριες διαφορές∙ και η χρησιμοποίηση του όρου «πολυμερής» αντί του όρου «διεθνής» διάσκεψη από κύκλους της Γραμματείας των Η.Ε. δεν είναι καθόλου τυχαία.

Σε μια διεθνή διάσκεψη, η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να συμμετάσχει μόνον με τη διεθνή της υπόσταση, αυτή δηλαδή του αναγνωρισμένου και κυρίαρχου κράτους με διεθνή προσωπικότητα. Αντίθετα, σε μια πολυμερή διάσκεψη, αυτό ούτε επιβάλλεται, ούτε διασφαλίζεται.

Περαιτέρω, οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε μια διεθνή διάσκεψη, δεν μπορούν πλέον να παρεκκλίνουν ουσιωδώς και μονίμως των κανόνων του διεθνούς δικαίου, το οποίο βεβαίως συμπεριλαμβάνει τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, αλλά και τις διεθνείς συνθήκες τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κυρώσει, είτε αυτές αφορούν για παράδειγμα τα ανθρώπινα δικαιώματα, ή τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκμετάλλευση της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης. Αυτή η διασφάλιση, δηλαδή ο σεβασμός προς το διεθνές δίκαιο, δεν υπάρχει στην περίπτωση «πολυμερούς» διάσκεψης.

Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, το ότι αργότερα της ίδιας ημέρας της ολοκλήρωσης της διαδικασίας Greentree 2, ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε στο Κυπριακό στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για τα θέματα και τις προτεραιότητες που θα έχει κατά τη δεύτερη θητεία του στον ΟΗΕ. Ειδικότερα, σε απάντηση ερώτησης που του τέθηκε, ο Γενικός Γραμματείας ανέφερε ότι στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό που διευκόλυνε ό ίδιος, οι δύο πλευρές έχουν «έλθει αρκετά κοντά», και επίσης απεδέχθη τη θέση για «απομόνωση των Τουρκοκυπρίων», από την οποία, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας, υποφέρουν οι Τουρκοκύπριοι.

Τα ανωτέρω, σε συνάρτηση με το γεγονός ότι, με βάση το κείμενο της δήλωσης του Γενικού Γραμματέα μετά το πέρας της συνάντησης Greentree 2, ουσιαστικά η μόνη προϋπόθεση για τη σύγκληση «πολυμερούς» διάσκεψης είναι η θετική έκθεση του Αλεξάντερ Ντάουνερ, δεικνύει ότι ολισθαίνουμε επικίνδυνα, όχι προς μία διεθνή διάσκεψη, αλλά μια πολυμερή διάσκεψη, με τους συνεπαγόμενους σοβαρούς κινδύνους που αναλύθηκαν ανωτέρω και σε σχέση με τους οποίους η Κυπριακή Κυβέρνηση οφείλει να πάρει έγκαιρα και ικανά μέτρα για την αποσόβησή τους.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.