Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Επτά συνολικά οι απόπειρες δολοφονίας του Ερντογάν


A.P.
ΑΓΚΥΡΑ. Στην αποκάλυψη ότι έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά επτά απόπειρες δολοφονίας του Ταγίπ Ερντογάν, από τον Μάρτιο του 2003 όταν εξελέγη πρωθυπουργός της Τουρκίας μέχρι σήμερα, προχώρησε χθες ο υπουργός Εσωτερικών της γειτονικής χώρας, Ιντρίς Ναΐμ Σαχίν. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο κ. Σαχίν υποστήριξε ότι «οι τουρκικές αρχές έχουν αποτρέψει αρκετές ενέργειες που αποσκοπούσαν στη βύθιση της χώρας στο χάος». Κληθείς να γίνει πιο συγκεκριμένος, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ενώπιον του Κοινοβουλίου ότι συνολικά επτά άτομα έχουν συλληφθεί με την κατηγορία της απόπειρας δολοφονίας του πρωθυπουργού σε διαφορετικές χρονικά στιγμές. Μόνο δύο απόπειρες σε βάρος του κ. Ερντογάν είχαν μέχρι χθες γίνει γνωστές: η πρώτη το 2005 στην Κιουτάχεια και η δεύτερη στην Τεκιρντάγκ το 2009.
Σε μια εξίσου σημαντική εξέλιξη, τουρκικό δικαστήριο ανέτρεψε προγενέστερη απόφαση με την οποία απαγορευόταν η ισλαμική μαντίλα στις δικαστικές αίθουσες. Πρόκειται ουσιαστικά για κατάργηση του άρθρου 20 του κώδικα συμπεριφοράς δικηγόρων και δικαστικών, σύμφωνα με το οποίο «οι δικηγόροι και οι ασκούμενοι δικηγόροι πρέπει να είναι ευπρεπώς ντυμένοι και να μη φορούν μαντίλα». Σύμφωνα με το δικαστήριο, το άρθρο κακώς αντιμετωπίζει το επάγγελμα του δικηγόρου και του δικαστικού ως υπηρεσία προς το Δημόσιο, απαιτώντας από τους επαγγελματίες του κλάδου να υπακούουν σε κανόνες που ισχύουν για τους δημοσίους υπαλλήλους. Η απόφαση ελήφθη έπειτα από σχετικό αίτημα δικηγόρου στην οποία δεν επετράπη η είσοδος σε δικαστική αίθουσα επειδή στην ταυτότητα που επέδειξε φορούσε μαντίλα. Η απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας παραμένει εν ισχύι για τις περισσότερες κατηγορίες των δημοσίων υπαλλήλων στην Τουρκία, ενώ εξακολουθεί να εφαρμόζεται στα περισσότερα πανεπιστήμια, πάρα τη σύσταση του υπουργείου Παιδείας το 2010 προς τις πρυτανικές αρχές να επιδεικνύουν ανοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.