Υπεραμύνθηκε των θέσεών του περί ανάγκης επανακαθορισμού των σχέσεων Λονδίνου - Βρυξελλών
Α.P., Reuters, AΠΕ
ΛΟΝΔΙΝΟ. Αψηφώντας τις θυελλώδεις αντιδράσεις που πυροδότησε η ιστορική του δέσμευση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Ντέιβιντ Κάμερον υπεραμύνθηκε προχθές από το Νταβός της Ελβετίας των θέσεών του περί ανάγκης επανακαθορισμού των σχέσεων Λονδίνου - Βρυξελλών. Την ώρα, πάντως, που ο Βρετανός πρωθυπουργός απέρριπτε με τον πλέον εμφατικό τρόπο την προοπτική μιας βαθύτερης πολιτικής ένωσης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επικεφαλής του κόμματος των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ, καθιστούσε σαφές ότι διαφωνεί καθέτως με τη λογική ενός δημοψηφίσματος με το ερώτημα «μέσα ή έξω» από την Ε.Ε. Σημειώνεται, δε, ότι μέχρι αργά χθες το βράδυ, οι προβλέψεις στελεχών του Συντηρητικού Κόμματος περί ολικής μεταστροφής του πολιτικού κλίματος υπέρ του κ. Κάμερον στον απόηχο της προκήρυξης του δημοψηφίσματος δεν είχαν επιβεβαιωθεί. Δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov, που δημοσιεύτηκε χθες από το ταμπλόιντ The Sun, εμφανίζει τους Εργατικούς να διατηρούν προβάδισμα δώδεκα μονάδων έναντι των Συντηρητικών. Οι δημοσκόποι, πάντως, εκτιμούσαν ότι ο αντίκτυπος της ομιλίας Κάμερον δεν έχει φανεί ακόμη και θεωρούσαν δεδομένο πως το ψαλίδισμα της διαφοράς θα αποτυπωθεί στις προσεχείς έρευνες της κοινής γνώμης, πιθανότατα όμως όχι στον βαθμό που προσβλέπουν οι Συντηρητικοί.
Υπεραμυνόμενος της απόφασης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στα τέλη του 2017, ο κ. Κάμερον επανέλαβε ότι πρόκειται για κίνηση που αποσκοπεί να δώσει το έναυσμα για μια πιο ανταγωνιστική, πιο ανοικτή και πιο ευέλικτη Ευρώπη.
«Δεν γυρίζουμε την πλάτη στην Ε.Ε.», υπογράμμισε ο κ. Κάμερον, προειδοποιώντας ωστόσο ότι ο κεντρικός έλεγχος των τραπεζών και της περαιτέρω σύγκλισης της δημοσιονομικής πολιτικής έχει αντίκτυπο σε κράτη όπως η Βρετανία, η οποία, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, είναι απίθανο να ενταχθεί μελλοντικά στο ευρώ. «Οι χώρες έχουν τις ιστορίες τους, τις παραδόσεις τους, τους θεσμούς τους, θέλουν να διατηρήσουν την εθνική τους κυριαρχία», τόνισε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ ο Βρετανός πρωθυπουργός. «Είναι μεγάλο λάθος να ασκούνται πιέσεις στην κατεύθυνση της προσαρμογής των χωρών έτσι ώστε να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες μιας πιο συγκεντρωτικής πολιτικής ένωσης», πρόσθεσε ο ίδιος.
Κατά τ’ άλλα, ο Βρετανός πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στο ζήτημα της φοροαποφυγής στην Ε.Ε. και όχι μόνο. «Είμαι ένας Συντηρητικός, ο οποίος τάσσεται υπέρ της χαμηλής φορολογίας, αλλά πιστεύει ακράδαντα πως οι επιχειρήσεις πρέπει να πληρώνουν αυτό που τους αναλογεί», σημείωσε ο κ. Κάμερον. Ο τελευταίος ισχυρίστηκε ότι οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν απαυδήσει με τις περίπλοκες λογιστικές διευθετήσεις στις οποίες καταφεύγουν ορισμένες εταιρείες προκειμένου να μειώσουν το φορολογικό τους βάρος.
Ο κ. Κάμερον απέφυγε να κατονομάσει κάποια συγκεκριμένη εταιρεία, στελέχη της κυβέρνησής του ωστόσο και όχι μόνο έχουν κατηγορήσει την αλυσίδα Starbucks και την εταιρεία-κολοσσό του Διαδικτύου Google ότι χειραγωγούν τα φορολογικά συστήματα και μεταφέρουν τις έδρες τους σε χώρες με χαμηλότερη φορολογία, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους.
Τη στιγμή που ο κ. Κάμερον μιλούσε στο Νταβός, ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, πρόσθετε το όνομά του στον μακρύ κατάλογο των Ευρωπαίων αξιωματούχων που επέκριναν την απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. «Στη διάρκεια των σαράντα τελευταίων ετών, το Ηνωμένο Βασίλειο υπήρξε δυστυχώς μια μάλλον απρόθυμη νύφη», δήλωσε χθες ο κ. Στουμπ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.