Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Να μην επιτεθεί στο Ιράν πιέζει η ΙΑΕΑ το Τελ Αβίβ


Reuters, AFP
ΒΙΕΝΝΗ. Να απόσχει από στρατιωτικές ενέργειες εναντίον του Ιράν και να επιδιώξει την ειρηνική επίλυση των διαφορών, αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, κάλεσε το Ισραήλ η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ για την ειρηνική χρήση της ατομικής ενέργειας και τη μη διασπορά των πυρηνικών όπλων.
Η παρέμβαση της ΙΑΕΑ εκδηλώθηκε στο Νταβός της Ελβετίας, όπου ο διευθυντής της υπηρεσίας, Γιουκίγια Αμάνο, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Ο Ιάπωνας διπλωμάτης σημείωσε ότι η ΙΑΕΑ έχει εντατικοποιήσει τον διάλογο με την Τεχεράνη και υπογράμμισε την ανάγκη «να επιλυθούν τα υπάρχοντα προβλήματα διά της διπλωματικής οδού».
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει κατ’ επανάληψη απειλήσει το Ιράν με στρατιωτικό πλήγμα, ενώ την περασμένη Τετάρτη, αμέσως μετά τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές του Ισραήλ, τόνισε ότι η αποτροπή του πυρηνικού εξοπλισμού της Τεχεράνης θα αποτελέσει την υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα της νέας κυβέρνησής του.
Επιπλέον, ο Αμάνο υπογράμμισε «τη σημασία μιας επιτυχούς διεθνούς διάσκεψης» για τη μετατροπή της Μέσης Ανατολής σε ζώνη απαλλαγμένη από πυρηνικά και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής. Αν και το Ισραήλ δεν το έχει αναγνωρίσει επισήμως, θεωρείται βέβαιο ότι είναι η μόνη, μέχρι στιγμής, χώρα της Μέσης Ανατολής που διαθέτει πυρηνικά όπλα. Διεθνείς συνομιλίες για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων στην περιοχή είχαν προγραμματισθεί για τα τέλη του περασμένου χρόνου. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ένας από τους βασικούς διοργανωτές της προγραμματισμένης διάσκεψης, υπαναχώρησαν τον Νοέμβριο, υποστηρίζοντας ότι η αποπυρηνικοποίηση θα γίνει δυνατή μόνο μετά την ειρήνευση όλων των αραβικών κρατών με το Ισραήλ και την αναστολή του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.