Δευτέρα 30 Ιουνίου 2008

Αθήνα – Τελ Αβίβ «Παιχνίδια με την φωτιά»


Γκάφα ολκής πάνω από το Αιγαίο

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου 

Στη δίνη νέας διεθνούς κρίσης φέρνει τη χώρα η ελληνοϊσραηλινή άσκηση «Ένδοξος Σπαρτιάτης» με στόχο την Τεχεράνη – Ενεργοποιήθηκαν για πρώτη φορά τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας

Για μια από τις δυνητικά πιο επικίνδυνες και ζημιογόνες «εθνικές γκάφες» στην ιστορία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής κάνουν λόγο υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι ΥΕΘΑ και ΥΠΕΞ, με αφορμή την απόφαση της Αθήνας να σηκώσει πάνω από, εκατό μαχητικά για μια γιγαντιαία άσκηση που οι πάντες, εκτός από την ίδια, αντελήφθησαν ως άσκηση προσομοίωσης βομβαρδισμού του Ιράν.

Σύμφωνα με αξιόπιστες διπλωματικές πηγές, για την άσκηση, στην οποία συμμετείχαν πάνω από εκατό ισραηλινά αεροσκάφη, ενεργοποιήθηκαν πλήρως τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας (OSA, TOR-M1 και S-300) που έχει εγκατεστημένα η Ελλάδα στο Αιγαίο και την Κρήτη. 

Να σημειωθεί ότι, η Ελλάδα επελέγη, μεταξύ άλλων, για τη συγκεκριμένη άσκηση επειδή είναι η μόνη δυτική χώρα που διαθέτει τα ρωσικά αυτά συστήματα αεράμυνας, αντίστοιχα με εκείνα του Ιράν. 

Τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα, εάν έχουν δοθεί από την ελληνική Αεροπορία στοιχεία και κωδικοί που αφορούν τα συγκεκριμένα συστήματα αεράμυνας και τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό και την καταστροφή τους! Η άσκηση ονομάστηκε «Ένδοξος Σπαρτιάτης», συμπίπτοντας με την «πολιτιστική» επίθεση κατά του Ιράν, που εντάσσεται στην ισραηλινή προπαγανδιστική προετοιμασία νέου πολέμου στην Μέση Ανατολή.

Μεγάλο ρίσκο 

Με την άσκηση η Ελλάδα ενεπλάκη άμεσα, άνευ προφανούς λόγου και ανταλλάγματος, αλλά με πολύ ορατά ρίσκα και κόστη στην πιο επικίνδυνη παγκόσμια κρίση των τελευταίων δεκαετιών.

Η άσκηση έγινε, ενώ ο Ισραηλινός υφυπουργός Άμυνας έκανε λόγο για αναπόφευκτη σύρραξη με το Ιράν, εναντίον του οποίου συνεχίζεται πολυετής διπλωματική, πολιτική και προπαγανδιστική επίθεση, όπως αυτή που προηγήθηκε της εισβολής στο Ιράκ. 

Πρόσφατα, ο Αμερικανός πρέσβης Μπόλτον,(φωτο) κορυφαίος νεοσυντηρητικός, ανήγγειλε πόλεμο εναντίον του Ιράν σε περίπτωση εκλογής του Ομπάμα, πριν αναλάβει τα καθήκοντά του. 

Κορυφαίοι Αμερικανοί σχολιαστές παρομοίασαν την ιρανική κρίση με « κρίση Κούβας, σε αργή κίνηση». Σε περίπτωση πραγματοποίησης της επίθεσης, η σύγκρουση δύσκολα θα περιοριστεί. Κινδυνεύει να εξελιχθεί σε πυρηνική, γιγαντιαία «σύγκρουση πολιτισμών», διεθνή οικονομική κρίση και περιβαλλοντική καταστροφή περιφερειακών, αν όχι παγκόσμιων διαστάσεων. 

Ο πόλεμος στο Ιράκ θα μοιάζει με ανέκδοτο. Η απόφαση για τον πόλεμο δεν έχει ληφθεί, καθώς συνεχίζεται σφοδρή σύγκρουση στο εσωτερικό του ισραηλινού και αμερικανικού πυρήνα εξουσίας για το τι δέον γενέσθαι.

Στοχοποίηση 

Αν γίνει ο πόλεμος, κράτη που βοηθούν την επίθεση κινδυνεύουν να «στοχοποιηθούν», μόνο αθεράπευτα ανόητοι πιστεύουν ότι οι «Κλουζό» των ελληνικών υπηρεσιών μπορούν να αποδειχθούν καλύτεροι από τους Βρετανούς ή Ισπανούς συναδέλφους τους. Αν δεν γίνει πόλεμος, το Ιράν αναδεικνύεται σε μείζονα δύναμη.

Η διπλωματία μας θα το βρίσκει μπροστά της σε κάθε ζήτημα που την απασχολεί. Άντε μετά να περάσουμε απόφαση από την Ισλαμική Διάσκεψη. 

Η άσκηση κινδυνεύει να αποδειχθεί τεράστιο «δώρο διαρκείας» στην Άγκυρα και μας οδηγεί στο «κατόρθωμα» μια κατάστασης «lose-lose» (χάνεις σε κάθε περίπτωση), εκτός αν είναι τόσο θαμπωμένοι από την ισραηλινή και αμερικανική ισχύ ορισμένοι επιτελείς, που νομίζουν ότι θα επικρατήσει εύκολα η Αμερική και το Ισραήλ και θέλουν να πάνε εγκαίρως με τους νικητές. Αν είναι έτσι, μόνο αυτοί το έχουν καταλάβει, ιδίως με τα «Βατερλό» σε Ιράκ, Αφγανιστάν και Λίβανο!

Αλλαγή πλεύσης

Η άσκηση συνιστά μείζονα τομή σε σχέση με την πολιτική δεκαετιών της Ελλάδας στη Μέση Ανατολή, που ακολούθησαν πιστά πολύ διαφορετικές δυνάμεις, από την άκρα Αριστερά μέχρι την άκρα Δεξιά, από τον Γεώργιο Παπαδόπουλο μέχρι τον Ανδρέα Παπανδρέου, όχι λόγω ιδεολογικών προτιμήσεων, αλλά βαθύτερης κοινής γεωπολιτικής αντίληψης. 

Από την άλλη πλευρά, ο κόσμος του ισλάμ είναι αξιοσημείωτη παγκόσμια δύναμη, πολιτική, οικονομική, στρατιωτική, όπως απεδείχθη πρόσφατα με τις στρατηγικές ήττες ΗΠΑ, Ισραήλ και ΝΑΤΟ. «Οι μουσουλμάνοι είναι 1,2 δισεκατομμύρια. Θέλουμε να τους ενώσουμε στην αντίληψη ότι η Ελλάδα είναι εχθρική χώρα, χώρα σταυροφόρων;», διερωτάται κορυφαίος διπλωμάτης, ο οποίος συμπληρώνει σαρκαστικά: « Μάλλον ανεγκέφαλος παρά ένδοξος κινδυνεύει να αποδειχθεί αυτός ο “Σπαρτιάτης”».

Μας «έδωσαν» 

Το Ισραήλ, αφού περίμενε να τελειώσει η άσκηση, «έδωσε» κανονικότατα την Ελλάδα, αποδεικνύοντας την αξία της «φιλίας και στρατηγικής συνεργασίας», που νόμιζε – ίσως- ότι «οικοδομούσε» η Αθήνα. 

Αιφνιδιασμένη, η ελληνική κυβέρνηση υποστήριξε ότι δεν αφορούσε το Ιράν η άσκηση, παρά τη διεθνή συγκυρία και το γεγονός ότι, από πλευράς μετεωρολογικών συνθηκών, απόστασης, γεωγραφικής μορφολογίας, τύπου μαχητικών, αεράμυνας, η Ελλάδα είναι ό, τι κοντινότερο στο Ισραήλ. Κανείς διεθνώς δεν έδωσε σημασία στις ελληνικές διαβεβαιώσεις. 

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Ελ Μπαραντέι, (φωτό)απείλησε με παράιτηση, προειδοποιώντας ότι τυχόν επίθεση θα μετατρέψει όλη την περιοχή σε «μπάλα φωτιάς». Σκληρή δήλωση έκανε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, με «θεούς και δαίμονες» απείλησε, υπό μορφή αντιποίνων, η διοίκηση των ιρανικών Επαναστατικών Φρουρών».

Το Ισραήλ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει, ο Τύπος της χώρας, όμως, αναγνώρισε ότι η άσκηση «έμοιαζε» με προσομοίωση πλήγματος στο Ιράν. Το πετρέλαιο «τσίμπησε» τρία δολάρια!

Εκ του προχείρου 

Όταν σταματάνε τις ελάχιστα πειστικές διαψεύσεις, οι κυβερνητικοί αρμόδιοι κάνουν λόγο για αναγκαία αναβάθμιση των σχέσεων με το Ισραήλ και αφήνουν να εννοηθεί ότι το «ρουσφέτι» το ζήτησε ο Σαρκοζί. 

Ακόμη κι αν αποδειχθεί κανείς ότι χρειάζεται «εξισορρόπηση» σχέσεων με το Ισραήλ, η ίδια η εξέλιξη των γεγονότων αποδεικνύει ότι επελέγη πολύ λάθος τρόπος και η όποια σχέση οικοδομείται σε πολύ λάθος βάση. 

Ακόμα πιο εξωφρενικό είναι το επιχείρημα ότι, έτσι κι αλλιώς, οι Ισραηλινοί κάνουν ό, τι θέλουν στο Αιγαίο, άρα καλύτερα να το κάνουν μαζί μας παρά εναντίον μας! 

Αδυνατούν, άλλωστε, οι αρμόδιοι να περιγράψουν τι κέρδισε η χώρα σε αντάλλαγμα κολοσσιαίας παραχώρησης και μεγάλου ρίσκου. 

Παράλληλα με την άσκηση, οι Ισραηλινοί παρενέβαιναν στην Ουάσινγκτον, για να μην εμποδίσουν οι Αρμένιοι τη σύναψη συμφωνίας πυρηνικής συνεργασίας ΗΠΑ-Τουρκίας. 

Επιβεβαιώνεται και στην περίπτωση αυτή η απουσία στην Ελλάδα αξιόπιστων μηχανισμών παρακολούθησης και ανάλυσης της διεθνούς πραγματικότητας, πολύ περισσότερο χάραξης στρατηγικής, γεγονός που καθιστά τη χώρα ευάλωτη σε ξένες στρατηγικές. 

Η Αθήνα δεν διαθέτει καλά καλά τα μέσα και εργαλεία για σοβαρή παρέμβαση απέναντι στην Τουρκία, στην εκρηκτική Μέση Ανατολή ονειρεύεται να «παίξει ρόλο»; Ας μην επιδεινώνει τουλάχιστον τη θέση της, τονίζει πεπειραμένος διπλωμάτης, ο οποίος προσθέτει ότι ο στρατός είναι εργαλείο, όχι υποκατάστατο πολιτικής. 

Πηγή:Κόσμος του Επενδυτή
αρ.φυλ.293
σελ.18-19


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.