Stephanie Bessière σκιαγραφεί στο βιβλίο της την εντυπωσιακή εικόνα αυτής της αινιγματικής χώρας της Ασίας και διοργανώτριας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008: μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εμπορίου από το 2001, η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα του κόσμου, με σημαντικό πλούτο τόσο σε φυσικούς πόρους όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό, με πυρηνικό οπλοστάσιο και ραγδαία οικονομική ανάπτυξη, η Κίνα διαθέτει τα πλεονεκτήματα μιας εξελισσόμενης μεγάλης δύναμης. Προσπαθεί να δώσει απαντήσεις για το πώς επήλθε το κινεζικό οικονομικό θαύμα και ποιες είναι οι φιλοδοξίες του Πεκίνου. Η συγγραφέας περιγράφει εύληπτα τη διαρκώς μεταβαλλόμενη πολιτική και οικονομική κατάσταση σήμερα στην Κίνα, τις σχέσεις της με τον υπόλοιπο κόσμο και τη σφαίρα επιρροής της στην παγκόσμια σκηνή.
Όπως σημειώνει η συγγραφέας, η Κίνα είναι η χώρα που γνώρισε την πιο σημαντική οικονομική ανάπτυξη εδώ και μια δεκαπενταετία, ενώ βρίσκεται στην έκτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη με βάση το ΑΕΠ της από το 2002. Από το ευρύ κύμα μεταρρυθμίσεων στη μεταμαοϊκή περίοδο που ξεκίνησε το 1978 ο Ντενγκ Σιαοπίνγκ, με κύρια χαρακτηριστικά τη διαδικασία φιλελευθεροποίησης και την εισροή ξένου κεφαλαίου, η Κίνα έχει επιβάλει πλέον την παρουσία της στην οικονομία της αγοράς, γεγονός που την έχει θέσει στο κέντρο του διεθνούς πολιτικού, οικονομικού και στρατηγικού προβληματισμού. Πολλοί είναι οι παρατηρητές που υποστηρίζουν ότι με ορίζοντα το 2040 η Κίνα θα μπορούσε να ισοσταθμίσει την οικονομική ισχύ των Ηνωμένων Πολιτειών.
Αινιγματικός εταίρος και απρόβλεπτος ανταγωνιστής που μπόρεσε να επιβληθεί στη διεθνή σκηνή, στην αυγή του 21ου αιώνα η Κίνα βρίσκεται αναμφισβήτητα σε πολύ καλό δρόμο. Τα θεαματικά οικονομικά αποτελέσματα που παρουσιάζει συνοδεύονται όμως από οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές προκλήσεις του ιδίου μεγέθους: διατήρηση της κοινωνικής σταθερότητας, ανάπτυξη των υπανάπτυκτων επαρχιών, το ακανθώδες ζήτημα της συνεχιζόμενης επίδειξης πολιτικού αυταρχισμού και της βίαιης καταστολής των εξεγέρσεων, το κοινωνικό αίτημα του εκδημοκρατισμού, το Θιβετιανό ζήτημα, οι αυτονομιστικές προθέσεις της Ταϊβάν, κ.ά.
Τίτλος πρωτοτύπου: La Chine a L'aube Du XXIe Siecle: Le Retour D'une Puissance. Editions L'Harmattan, 2005.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.