Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Απαγορευμένο το Avatar για τους Κινέζους



ΠΕΚΙΝΟ. Δεν είναι μόνο το Ίντερνετ που λογοκρίνεται στην Κίνα και δεν είναι αποκλειστικά το Διαδίκτυο που εγκυμονεί κινδύνους για την κινεζική κυβέρνηση. Όπως φαίνεται, «επικίνδυνoς» για την τάξη μπορεί να είναι και ο κινηματογράφος.

Μπορεί στα ταμεία των αιθουσών που προβάλλουν την ταινία Avatar να δημιουργήθηκαν τεράστιες ουρές, οι Κινέζοι θεατές όμως θα μείνουν κατά πάσα πιθανότητα με την περιέργεια. H προβολή του Avatar απαγορεύτηκε στην πλειοψηφία των κινηματογράφων και θα εξακολουθήσει μόνο στις αίθουσες τρισδιάστατης προβολής. Η κίνηση επισήμως τουλάχιστον κρίθηκε σκόπιμη, ώστε να περιοριστεί ο ανταγωνισμός στην εγχώρια κινηματογραφική παραγωγή. Ωστόσο, η κρατική εταιρεία διανομής China Film Group προχώρησε στην απαγόρευση μετά σχετική συνεννόηση με την αρμόδια υπηρεσία λογοκρισίας.

Το Πεκίνο φοβάται ότι πολλοί Κινέζοι θεατές θα κάνουν παραλληλισμούς ανάμεσα στη δική τους ζωή και στα όσα εξελίσσονται στη μεγάλη οθόνη. Θα πιστέψουν, δηλαδή, ότι η δοκιμασία του λαού των Να Βι, οι οποίοι στην ταινία εκτοπίζονται από τη γη τους, θα μπορούσαν να αντικατοπτρίζουν τα δεινά που υφίστανται οι Κινέζοι πολίτες, διωκόμενοι βιαίως από τα πατρώα εδάφη από τους εργολάβους οι οποίοι αναπτύσσουν οικιστικά κάποιες περιοχές και τις παραδίδουν στους πλουσιότερους συμπατριώτες τους.


Ενας από τους πιο δημοφιλείς μπλόγκερ της Κίνας, ο Χαν Χαν, ήταν από τους πρώτους που εντόπισαν τις ομοιότητες ανάμεσα στην υπόθεση του έργου και στην πραγματική ζωή.

«Για το κοινό που θα παρακολουθήσει την ταινία σε άλλα κράτη, αυτοί οι εκτοπισμοί ανήκουν αποκλειστικά στη σφαίρα της φαντασίας. Είναι κάτι που θα μπορούσε να συμβεί σε άλλο πλανήτη. Και όμως, συμβαίνει και στην Κίνα» εξηγεί σε μία ανάρτησή του ο νεαρός.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.