Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Αφγανιστάν: Ετοιμάζεται μεγάλη επιχείρηση κατά των Ταλιμπάν



Βρετανός στρατηγός ανακοίνωσε ότι επίκειται μεγάλη επιχείρηση εναντίον των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Ο επικεφαλής των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην επαρχία του Χελμάντ του Αφγανιστάν, Βρετανός στρατηγός Νικ Κάρτερ, ανακοίνωσε σήμερα, μιλώντας στο BBC, ότι επίκειται μια μεγάλη επίθεση σε αυτήν την «ακυβέρνητη» περιοχή.

Ο Κάρτερ εξήγησε ότι η επίθεση αυτή μπορεί να εξαναγκάσει τους Ταλιμπάν να εγκαταλείψουν τις ζώνες που έχουν υπό τον έλεγχό τους και να ενισχύσει την αφγανική κυβέρνηση στις περιοχές που δεν ελέγχει.

«Εάν θέλουμε να κερδίσουμε για την αφγανική κυβέρνηση, πρέπει να αποκαταστήσουμε την τάξη σε αυτές τις ακυβέρνητες ζώνες», τόνισε ο στρατηγός που έχει τη διοίκηση 45.000 ανδρών στην περιοχή αυτή. Δεν διευκρίνισε πότε αναμένεται να ξεκινήσει η επιχείρηση, σημειώνοντας όμως ότι ο στόχος της θα είναι το κέντρο της επαρχίας, όπου η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν έλεγχο εδώ και πολλούς μήνες, αν όχι και χρόνια.

Ερωτώμενος για τον κίνδυνο μεγάλων απωλειών, ο στρατηγός Κάρτερ απάντησε: «Συχνά βρίσκουμε Αφγανούς που δεν πολεμούν αλλά αντιθέτως μας υποδέχονται καλά» . Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα μια παρόμοια επιχείρηση που πραγματοποίησαν οι Καναδοί στα δυτικά του Κανταχάρ όπου «δεν έπεσε ούτε ένας πυροβολισμός» .

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.