Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Η Αλ Κάιντα ανέλαβε ευθύνη για τη Βαγδάτη



AFP, A.P.

ΒΑΓΔΑΤΗ. Το παράρτημα της Αλ Κάιντα στο Ιράκ ανέλαβε την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις εναντίον τριών ξενοδοχείων στα οποία σύχναζαν Δυτικοί, στη Βαγδάτη τη Δευτέρα, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 41 άτομα. Η ίδια οργάνωση, που αποκαλείται «Iσλαμικό κράτος του Ιράκ», έχει αναλάβει την ευθύνη για τρεις ακόμη μαζικές επιθέσεις στη Βαγδάτη το τελευταίο εξάμηνο, σε μια απόπειρα αποσταθεροποίησης της χώρας ενόψει των εκλογών της 7ης Μαρτίου.

Η δήλωση της οργάνωσης σε ισλαμική ιστοσελίδα καυχάται για τα κενά στην ασφάλεια της πράσινης ζώνης της Βαγδάτης και ειρωνεύεται όσους νιώθουν ασφαλείς «χάρη στα μέτρα ασφαλείας, τα σημεία ελέγχου, τις κάμερες και τα τσιμεντένια φράγματα». «Είναι μια απάντηση στα ψέματα των ηλιθίων στην Πράσινη Ζώνη και σε όλες τις κατασκευασμένες ηρωικές ιστορίες των δυνάμεων ασφαλείας» αναφέρει το μήνυμα, η αυθεντικότητα του οποίου δεν ήταν εφικτό να εξακριβωθεί.

Σύμφωνα με τον διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγό Ρέι Οντιέρνο, οι επιθέσεις στα ξενοδοχεία σχετίζονται με τις επικείμενες εκλογές της 7ης Μαρτίου. «Προσπαθούν να προξενήσουν τη μέγιστη δυνατή ζημιά, ώστε ο κόσμος να αμφιβάλλει για την κυβέρνησή του» δήλωσε ο Οντιέρνο.

Άλλος παράγοντας που προξενεί προεκλογική αναστάτωση είναι ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός ορισμένων σουνιτών πολιτικών από την πολιτική ζωή, στην οποία κυριαρχεί η πλειοψηφούσα εθνότητα των σιιτών. Συνολικά 511 πολιτικοί βρίσκονται στη «μαύρη λίστα», καθώς ο εξοστρακισμός στελεχών του Μπάαθ, κόμματος του σουνίτη Σαντάμ Χουσεΐν, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2003 μετά την αμερικανική εισβολή, παραμένει σε εφαρμογή.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.