Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Συμφωνία ειρήνης θέλει η Βόρεια Κορέα


AFP, Reuters

Την πρόθεσή της να επιστρέψει στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για τον πυρηνικό αφοπλισμό της, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα έχει προηγηθεί συμφωνία ειρήνης με τις ΗΠΑ, εξέφρασε η κυβέρνηση της Β. Κορέας. Στη σχετική ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της κομμουνιστικής χώρας υποστηρίζει ότι οι «επανειλημμένες απογοητεύσεις και αποτυχίες» που σημάδεψαν τις πολυμερείς συνομιλίες των τελευταίων επτά ετών καθιστούν αναγκαία την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Πιονγιάνγκ και την Ουάσιγκτον, κάτι που προϋποθέτει «μια συμφωνία ειρήνης για τον τερματισμό της εμπόλεμης κατάστασης».

Οι δύο χώρες δεν αποκατέστησαν ποτέ κανονικές, διπλωματικές σχέσεις, καθώς ο πόλεμος μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας, στον οποίο ενεπλάκησαν οι ΗΠΑ, τερματίστηκε το 1953 με ανακωχή και όχι με συνθήκη ειρήνευσης. Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Β. Κορέας καλεί επίσης την Ουάσιγκτον να άρει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στην Πιονγιάγνκ, δηλώνοντας ότι μια τέτοια κίνηση «μπορεί να οδηγήσει σύντομα στην επανάληψη των εξαμερών συνομιλιών».

Οι συνομιλίες μεταξύ των έξι αμέσως ενδιαφερόμενων κρατών (Βόρεια και Νότια Κορέα, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ρωσία, Κίνα) για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου κατέρρευσαν τον περασμένο Απρίλιο, όταν η Πιονγιάνγκ αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις διεθνείς κυρώσεις, τις οποίες υπέστη για την εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς. Η χθεσινή τοποθέτηση ήταν η πρώτη κίνηση καλής θέλησης της Β. Κορέας ύστερα από την επίσκεψη του Αμερικανού απεσταλμένου Στίβεν Μπόσγουορθ, τον περασμένο μήνα.


Ωστόσο, η Ουάσιγκτον δεν φαίνεται διατεθειμένη να υπογράψει συνθήκη ειρήνης με τη Β. Κορέα προτού υπάρξει συμφωνία για το πυρηνικό της οπλοστάσιο, αν και δέχεται να συζητήσει το ζήτημα στο πλαίσιο των εξαμερών συνομιλιών. Μάλιστα, ο ειδικός απεσταλμένος του Μπαράκ Ομπάμα, Ρόμπερτ Κινγκ, δήλωσε ότι η Β. Κορέα «είναι ένα από τα χειρότερα μέρη του κόσμου, αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα», προσθέτοντας ότι «η βελτίωση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να συνδεθεί με έναν μεγαλύτερο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρεια Κορέα». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης της Ν. Κορέας, οι βόρειοι γείτονές της κρατούν στις φυλακές περίπου 154.000 πολιτικούς κρατούμενους - κάτι που διαψεύδεται από την Πιονγιάνγκ.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.