Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Το πόρισμα για την μπούργκα διχάζει


Σήμερα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα, με συστάσεις υπέρ απαγόρευσης σε δημόσιους χώρους

ΠΑΡΙΣΙ. Ενα βήμα πιο κοντά στην απαγόρευση της μπούργκας, του ενδύματος που καλύπτει όλο το σώμα και το πρόσωπο και το οποίο φορούν ορισμένες μουσουλμάνες, βρίσκεται η Γαλλία. Ενώ ο διάλογος για την εθνική ταυτότητα που εγκαινίασε η δεξιά κυβέρνηση της χώρας συνεχίζεται, προκαλώντας πλείστες όσες αντιδράσεις, η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή αναμένεται να δώσει σήμερα στη δημοσιότητα το πόρισμα με τις συστάσεις της υπέρ της απαγόρευσης της μπούργκας, τουλάχιστον σε όλους τους δημόσιους χώρους, όπως νοσοκομεία, σχολεία και μέσα μεταφοράς.

Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, του οποίου η δημοτικότητα έχει μειωθεί σημαντικά, επρόκειτο να επιχειρήσει να ανακτήσει το χαμένο έδαφος -ενόψει και των περιφερειακών εκλογών τον ερχόμενο Μάρτιο- συνομιλώντας με Γάλλους πολίτες σε ειδική εκπομπή μετά το χθεσινοβραδινό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού TF1.

Στο πόρισμα της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής σημειώνεται πως ορισμένα μέλη της τάσσονται υπέρ της καθολικής απαγόρευσης της μπούργκας, όμως η άποψή τους δεν προκαλεί συναίνεση και των υπολοίπων. Γάλλοι πολιτικοί όλων των αποχρώσεων τονίζουν, πάντως, ότι θα χρειαστεί ακόμη αρκετός χρόνος προκειμένου να θεσπιστεί σχετικός νόμος με δεσμευτικό χαρακτήρα. Η επισήμανση είναι ενδεικτική ότι το ζήτημα διχάζει τους πολιτικούς όλων των παρατάξεων. Πολλοί Γάλλοι βουλευτές εκτιμούν ότι η λήψη δρακόντειων μέτρων κατά του επίμαχου ενδύματος ενδέχεται να στιγματίσει τους μουσουλμάνους, οι οποίοι δέχονται ήδη επικρίσεις στο πλαίσιο του διαλόγου περί εθνικής ταυτότητας. Σημειωτέον ότι ο Ζαν Φρανσουά Κοπέ, επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος στη γαλλική εθνοσυνέλευση, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας, είχε παρουσιάσει σχέδιο νόμου, που χαρακτήριζε αδίκημα το να καλύπτει κάποιος, σε δημόσιο χώρο, το πρόσωπό του. Σύμφωνα με την πρόταση του Κοπέ, η οποία πάντως δεν αναμένεται να συζητηθεί πριν από τις εκλογές του Μαρτίου, στις γυναίκες με μπούργκα ενδέχεται να επιβληθεί πρόστιμο μέχρι και 750 ευρώ.


O επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής, κομμουνιστής βουλευτής Αντρέ Ζερέν, επίσης υπέρμαχος της απαγόρευσης της μπούργκας στους δημόσιους χώρους, τόνισε ότι με τις προτάσεις της η επιτροπή θα απελευθερώσει πολλές γυναίκες. Στο στόχαστρο της επιτροπής, πρόσθεσε, έχουν μπει και ορισμένοι «Γάλλοι Ταλιμπάν», σύζυγοι, αδελφοί και άλλοι αυτόκλητοι γκουρού, που αναγκάζουν τις γυναίκες να καλύπτουν το σώμα τους.

Οι βουλευτές όμως του Σοσιαλιστικού κόμματος, που ηγείται της αντιπολίτευσης, δήλωσαν ότι δεν θα υπερψηφίσουν τις προτάσεις της επιτροπής. Παρότι καταδικάζουν απολύτως την μπούργκα, αρνούνται, όπως τόνισε στην εφημερίδα Liberation, η βουλευτής Σαντρίν Μαζετιέ, «να προσυπογράψουν μια πρωτοβουλία ευκαιριακή, η οποία έχει χαρακτήρα χειραγώγησης των πολιτών». Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 57% των Γάλλων τάσσεται υπέρ της απαγόρευσης της μπούργκας.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.