Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

H Aλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για το πλήγμα στη CIA


Reuters, A.P., AFP

ΚΑΜΠΟΥΛ. Η τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα ανέλαβε χθες την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας στην «Προκεχωρημένη Βάση Τσάπμαν», του Αφγανιστάν, όπου στις 30 Δεκεμβρίου βρήκαν τον θάνατο επτά πράκτορες της Αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA). Δράστης της επίθεσης ήταν ο Ιορδανός γιατρός Χουμάμ Καλίλ Αμπου-Μουλάλ αλ Μπαλάγουι.

Σε ανακοίνωσή του, ο ηγέτης του αφγανικού σκέλους της Αλ Κάιντα, Μουσταφά Αμπούλ Γιαζίντ, χαρακτήρισε την επιχείρηση «ηρωική και επικών διαστάσεων», αφού ο Μπαλάγουι αποδείχθηκε τριπλός πράκτορας, που κατάφερε να διαφύγει από την προσοχή των Αμερικανών. Μέλος εξτρεμιστικών οργανώσεων στο παρελθόν, είχε στρατολογηθεί από τις ιορδανικές μυστικές υπηρεσίες για να εισχωρήσει στην Αλ Κάιντα. Αντί για αυτό, όμως, κατάφερε να εισέλθει ανενόχλητος στην αμερικανική βάση, δήθεν για να παραδώσει πολύτιμες πληροφορίες. Τελικά πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος κατά τη διάρκεια σύσκεψης μεταξύ Αμερικανών και Ιορδανών πρακτόρων. Σύμφωνα με τον Γιαζίντ, ο Μπαλάγουι άφησε τη διαθήκη του στην Αλ Κάιντα, στην οποία δικαιολογεί την πράξη του ως δίκαιη αντεκδίκηση για τις επιχειρήσεις της CIA με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, εναντίον Πακιστανών ισλαμιστών. «Εκδικήθηκε τον θάνατο των μαρτύρων μας, ο Θεός να τον ελεεί», σημείωσε ο Γιαζίντ.



Υποψίες για Χακάνι

Oπως ήταν αναμενόμενο, στη CIA επικρατεί κατάσταση συναγερμού, αφού είναι η πρώτη φορά μετά 25 χρόνια που η Υπηρεσία υπέφερε τόσες απώλειες με ένα και μόνο χτύπημα. Οι βομβαρδισμοί με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην πακιστανική μεθόριο έχουν ενταθεί, ενώ οι υποψίες για την οργάνωση και τον συντονισμό της επίθεσης αυτοκτονίας στρέφονται στο δίκτυο του οπλαρχηγού Χακάνι, ο οποίος απολαμβάνει καθεστώς σχετικής ασυλίας στο Πακιστάν. Αν αποδειχθεί ότι πράγματι εμπλέκεται η οικογένεια Χακάνι, που διατηρεί στενές επαφές με την Αλ Κάιντα, τότε οι πιέσεις προς την πακιστανική κυβέρνηση να αναλάβει δράση εναντίον τους θα καταστούν αφόρητες. Ωστόσο, ο Χακάνι θεωρείται άτυπος σύμμαχος του Ισλαμαμπάντ και ποτέ δεν έχει πλήξει με τρομοκρατική επίθεση το Πακιστάν. Μάλιστα, είναι αρκετά δημοφιλής, αφού συμμετείχε ενεργά στο αντάρτικο εναντίον των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν. Υπό αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση του Ασίφ Αλί Ζαρντάρι αναμένεται να βρεθεί σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση.

Στο μεταξύ, η Τουρκάλα σύζυγος του βομβιστή αυτοκτονίας προέβη σε δηλώσεις στα ΜΜΕ της πατρίδας της, όπου δήλωσε ότι δεν είχε ιδέα για τις δραστηριότητες του Μπαλάγουι.

Η Ντεφνέ Μπαϊράκ, όπως ονομάζεται, ισχυρίστηκε ότι ο σύζυγός της τής είχε πει ότι θα πήγαινε στο Αφγανιστάν για να αποκτήσει την ιατρική του ειδικότητα και μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες, της είχε τηλεφωνήσει, λέγοντας ότι άλλαξε γνώμη και θα επέστρεφε στην Τουρκία. Εμαθε την είδηση του θανάτου του από φιλικό τους πρόσωπο που ζει στο Πακιστάν, το οποίο θα της στείλει και τη διαθήκη του.

Εν τούτοις, δήλωσε υπερήφανη για την πράξη του και τη χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική για την παγκόσμια τζιχάντ. Η κυρία Μπαϊράκ είναι δημοσιογράφος στη γειτονική χώρα. Μεταξύ των βιβλίων της περιλαμβάνεται και ένα με τίτλο: «Οσάμα Μπιν Λάντεν: ο Τσε Γκεβάρα της Ανατολής». Οπως ήταν αναμενόμενο, θα ανακριθεί από την τουρκική αστυνομία. Το ζεύγος είχε παντρευτεί το 2001 και ζούσε στην Κωνσταντινούπολη.

Τριπλό χτύπημα

Την ίδια στιγμή, οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν συνεχίζονται σε καθημερινή βάση. Βομβιστής αυτοκτονίας εξερράγη χθες σε πολυσύχναστη αγορά στην επαρχία Πακτιά, συμπαρασύροντας στον θάνατο τουλάχιστον εννέα ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και έναν ανώτερο αξιωματικό. Επίσης, ένας ακόμη βομβιστής επιτέθηκε στο κυβερνείο της επαρχίας. Από την έκρηξη τραυματίστηκε ο υπηρεσιακός κυβερνήτης. Τέλος, επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε και στην επαρχία Κοστ, χωρίς να προκαλέσει όμως ανθρώπινες απώλειες. Την ευθύνη για όλα τα χτυπήματα ανέλαβαν οι Ταλιμπάν. Σημειώνεται ότι οι επιθέσεις αυτοκτονίας συνήθως μειώνονται αυτήν την εποχή. Εν τούτοις, ο ασυνήθιστα ήπιος φετινός χειμώνας επιτρέπει στους εξτρεμιστές να συνεχίσουν το φονικό τους έργο.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

1 σχόλιο:

  1. η εποχη οπου δυναμε στους ινδιανους κουβερτες μολυσμενες με τον ιο της ανεμοβλογιας εχει περασει ανεπιστρεπτη.Επισης το να πιστευεις οτι θα κερδισεις εναν λαο που η νοοτροποια του ειναι εποχης 1900 αλλα η επιχειρισιακη του ικανοτητα 2010 με το πατημα ενος κουμπιου ειναι παλι λαθος.ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΕΡΙΑ ΤΟΥ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ PAX ROMANA ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΑ ΔΡΩΜΕΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.