Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Tο περιβάλλον και ο «μαύρος χρυσός»


Το πετρέλαιο, ο βαθμός εξάρτησης της παγκόσμιας οικονομίας από αυτό, αλλά και η παραγωγή του σε συσχετισμό με το αίτημα για προστασία του περιβάλλοντος δεν θα μπορούσαν να απουσιάσουν από μια τέτοια συνάθροιση των οικονομικών και επιχειρηματικών εγκεφάλων του κόσμου. Η εκπροσώπηση, ωστόσο, ορισμένων εκ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών στο Φόρουμ ήταν μάλλον ελλιπής, καθώς δεν υπήρξε κανένας ομιλητής από το Κατάρ ή το Αμπού Ντάμπι, αν και παρά την πρόσφατη κατάρρευση του Ντουμπάι οι οικονομίες της ευρύτερης περιοχής αναμένεται να ανακάμψουν αισθητά μέσα στο 2010. Παραβρέθηκαν, ωστόσο, πέντε εκπρόσωποι από τη Σαουδική Αραβία και τέσσερις από το Κουβέιτ.

Ο Χαλίντ αλ Φαλίχ, επικεφαλής της Aramco, του πετρελαϊκού κολοσσού της Σαουδικής Αραβίας, χρησιμοποίησε το βήμα του Νταβός για να κατευνάσει τους φόβους της διεθνούς κοινότητας περί ενδεχόμενης συρρίκνωσης των αποθεμάτων πετρελαίου. Ταυτοχρόνως, όμως, καταφέρθηκε εναντίον του αιτήματος για απεξάρτηση της παγκόσμιας οικονομίας από το πετρέλαιο και τη στροφή της σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας στο οποίο και επέρριψε την ευθύνη για τη μείωση των επενδύσεων στην παραγωγή μαύρου χρυσού. Σύμφωνα με τον Χαλίντ αλ Φαλίζ, όλη αυτή η «παραπλανητική ρητορεία», όπως χαρακτηριστικά αποκάλεσε τα όσα λέγονται κατά των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, έχει σαν αποτέλεσμα να αποθαρρύνονται οι παραγωγοί από τις επενδύσεις.



Η επιχειρηματολογία του δεν έπεισε, πάντως, τους ενδιαφερομένους και ο επικεφαλής του γαλλικού πετρελαϊκού κολοσσού Total, Τιερί Ντεσμαρέστ, επισήμανε πως το πρόβλημα δεν είναι η ανεπάρκεια αποθεμάτων αλλά οι διάφορες δυσκολίες που ανακύπτουν στη διαδικασία άντλησης σε μεγάλο μέρος των κοιτασμάτων. Ορισμένα στοιχεία, άλλωστε, δείχνουν μάλλον να διαψεύδουν τον Σαουδάραβα επιχειρηματία. Τον Νοέμβριο η Siemens ανακοίνωσε ότι επιδιώκει να αυξήσει τον αριθμό των συμβολαίων της στη Σαουδική Αραβία για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση για παραγωγή ενέργειας και τον ίδιο μήνα η Total ανακοίνωσε ότι συνομιλεί με τις αρχές του Κατάρ με αντικείμενο την ανέγερση μονάδας επεξεργασίας ορυκτών καυσίμων.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.