Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Νέο τείχος ασφαλείας θα υψώσει το Ισραήλ στα σύνορα με την Αίγυπτο


Reuters, A.P.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Την ανέγερση ενός ακόμα τείχους ασφαλείας, αυτή τη φορά κατά μήκος των συνόρων με την Αίγυπτο, ενέκρινε προχθές η ισραηλινή κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, στόχος του νέου αμυντικού έργου, το κόστος του οποίου αναμένεται να αγγίξει τα δύο δισ. δολάρια, είναι η πάταξη της λαθρομετανάστευσης. «Είμαι υπέρ της χορήγησης πολιτικού ασύλου στους Αφρικανούς, αλλά δεν θα επιτρέψουμε να πλημμυρίσει η χώρα από λαθρομετανάστες», υπογράμμισε ο κ. Νετανιάχου. Εκπρόσωποι της αιγυπτιακής κυβέρνησης υπογράμμιζαν χθες ότι «δεν τους απασχολεί τι κάνουν οι Ισραηλινοί στα δικά τους εδάφη». Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Αχμέντ Αμπού Γκιτ, έχει επιβεβαιώσει την ύπαρξη σχεδίου για την κατασκευή υπόγειου τείχους στην αιγυπτιακή πλευρά των συνόρων με στόχο την αποτροπή του λαθρεμπορίου προς τη Λωρίδα της Γάζας.



Στο μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Εχούντ Μπάρακ, προειδοποίησε τη Χαμάς ότι θα υπάρξουν συνέπειες αν δεν ληφθούν μέτρα σε βάρος των ενόπλων της ισλαμικής Τζιχάντ και των Λαϊκών Επιτροπών Αντίστασης, οι οποίες εκτόξευσαν περισσότερους από είκοσι όλμους από τη Λωρίδα της Γάζας σε βάρος ισραηλινών οικισμών την περασμένη εβδομάδα. «Η Χαμάς βρίσκεται εκ νέου σε πορεία σύγκρουσης μαζί μας και ευελπιστώ ότι η ηγεσία της θα κατορθώσει να περιορίσει όσους παραβιάζουν την εκεχειρία», υπογράμμισε ο κ. Μπάρακ. Ο τελευταίος πρόσθεσε ότι το νέο αντιβαλλιστικό σύστημα «Ατσάλινος Θόλος» θα αλλάξει τα στρατηγικά δεδομένα στην περιοχή, καθώς θα «αχρηστεύσει» τις τυφλές επιθέσεις των «τρομοκρατών» με ρουκέτες τύπου Κασάμ, Κατιούσα και Φαρτζ. Ο κ. Μπάρακ, ωστόσο, παραδέχτηκε ότι θα απαιτηθούν χρόνια προκειμένου να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του νέου, ισραηλινής κατασκευής, αντιβαλλιστικού συστήματος.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε νέα φραστική επίθεση εναντίον του Ισραήλ με αφορμή τις συνεχόμενες παραβιάσεις του εναέριου χώρου του Λιβάνου από ισραηλινά μαχητικά. «Δεν μπορούμε να παραμείνουμε απαθείς στη συμπεριφορά του Ισραήλ», τόνισε ο κ. Ερντογάν, κατά τη διάρκεια από κοινού συνέντευξης Τύπου με τον Λιβανέζο ομόλογό του, Σάαντ Χαρίρι. Ο κ. Ερντογάν κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να ασκήσει στο Ισραήλ την ίδια πίεση με εκείνη που ασκεί στο Ιράν για το ζήτημα των πυρηνικών όπλων.

Πηγή:http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.